Nedelja Slovencev po svetu 2016

3.7.2016 Cerkev na Slovenskem Cerkev v Sloveniji, Zamejci in izseljenci

V nedeljo, 3. julija 2016, bomo praznovali tradicionalno Nedeljo Slovencev po svetu. Letošnje srečanje je priložnost, da skupaj z rojaki iz zamejstva in tujine obeležimo 25. obletnico samostojne države Slovenije ter se spomnimo na pričevanje in pomemben doprinos, ki so ga opravili v času mednarodnega priznanja Slovenije.

Že vrsto let prvo nedeljo v juliju posvečamo Slovencem po svetu, ki živijo zunaj meja Slovenije. Ocene o številu teh rojakov se vrtijo okrog pol milijona. Zelo velika številka, če nas doma živi približno dva milijona, a vendar tako neizrazito občutena v našem vsakdanu. Mnoge meje so odpravljene, komunikacijske in potovalne možnosti pa zadnja leta postajajo neverjetno dostopne. Tako imamo vse več priložnosti, da z ne prevelikim trudom vzpostavljamo enoten slovenski prostor, ki ni več usodno odvisen od kraja bivanja.

Ob Nedelji Slovencev po svetu želimo Slovence v domovini spodbuditi k razmisleku o številnih rojakih, ki živijo po svetu ter hkrati okrepiti tudi slovensko zavest v slovenskih skupnostih po svetu.

Dodatne informacije dobite na spletni strani Rafaelove družbe.