Novi predsednik CEI kard. Gualtiero Bassetti

24.5.2017 Italija Evropa

Italijansko škofovsko konferenco (CEI) bo odslej vodil nj. em. kard. Gualtiero Bassetti, nadškof v Perugi.

Italijanski škofje so na plenarnem zasedanju CEI v torek, 23. maja 2017, izbrali naslednika kard. Angela Bagnasca, ki je vodil Italijansko škofovsko konferenco dva petletna mandata. Škofje so predlagali papežu Frančišku imena treh kandidatov, ta pa je med temi izbral kard. Bassettija.

Kardinal Gualtiero Bassetti se je rodil 7. aprila 1942 v kraju Popolano (Firenze) v škofiji Faenza-Modigliana. V duhovnika je bil posvečen 29. junija 1966. Opravljal je razne naloge v pastorali ter je deloval kot vzgojitelj v bogoslovnem semenišču. 9. julija 1994 ga je papež Janez Pavel II. imenoval za škofa škofije Massa Marittima-Piombino, 8. septembra pa je prejel škofovsko posvečenje. Leta 2009 je papež Benedikt XVI. imenoval Bassettija za nadškofa v Perugi, leta 2013 pa ga je papež Frančišek imenoval za člana Kongregacije za škofe. 22. februarja 2014 je prejel kardinalski klobuk.

Od oktobra 2012 je predsednik Pokarjinske škofovske konference Umbrije, je član Kongregacije za škofe, Kongregacije za kler ter Papeškega sveta za pospeševanje edinosti med kristjani.