Novomeški škof in predsednik SŠK Andrej Saje sprejel predstavnike argentinskih Slovencev

V petek, 1. aprila 2022, je novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) msgr. dr. Andrej Saje v škofijskih prostorih v Novem mestu sprejel predstavnike argentinskih Slovencev, v kateri so bili Jurij L. Komar, predsednik Zedinjene Slovenije, in Marjana Poznič s soprogom.

Zedinjena Slovenija je krovna organizacija Slovencev v Argentini, ki že več kot sedemdeset let povezuje različna slovenska društva, predvsem na gospodarskem, narodnem, verskem in kulturnem področju. http://svobodnaslovenija.com.ar/70-let-drustva-zedinjena-slovenija/

Gostje so škofu Sajetu predstavili življenje slovenske skupnosti v Argentini, ki se kljub težkim okoliščinam trudi ohraniti narodno pripadnost, vero, slovenski jezik in ljubezen do domovine. Poudarili so, da so del enega slovenskega telesa, ki  ima oporo za svoj obstoj in delovanje v katoliški veri in pripadnosti slovenski skupnosti. To občestvo trpi za pomanjkanjem slovenskih duhovnikov. Hvaležni so razumevanje in posluh Cerkve na Slovenskem, ki jim je v zadnjih petih letih poslala v pastoralno pomoč slovenskega duhovnika iz škofije Murska sobota. V svoji skupnosti jih posebej skrbi vzgoja in duhovno oblikovanje mladih, ki bi še posebej potrebovali duhovnika. Želijo si nadaljnje podpore in razumevanja za svoje potrebe, predvsem pa odprte in redne komunikacije tako z državnimi inštitucijami v Republiki Sloveniji kot Cerkvijo v matični domovini. Škof Saje je v imenu SŠK zahvalil za njihovo delo in izrazil podporo njihovim prizadevanjem. Obljubil je tudi okrepitev stikov s slovensko skupnostjo v Argentini in pomoč, ki je v danih razmerah mogoča. Sogovorniki so se dotaknili tudi nekaterih izzivov življenja Cerkve v Sloveniji, ogledali pa so si tudi prostore novomeške škofije.