Ob sklepu obnovitvenih del Božjega groba bodo v Jeruzalemu obhajali ekumensko bogoslužje

22.3.2017 Jeruzalem Jezus Kristus, Teologija, Umetnost

22. marca 2017 bodo v Jeruzalemu ob sklepu obnovitvenih del Božjega groba obhajali ekumensko bogoslužje. Po 9 mesecih restavriranja, za katerega so se skupaj odločile katoliška, grško-pravoslavna in armenska Cerkev, bodo romarji lahko ponovno nemoteno obiskovali Jezusov grob.

Oktobra lani tretjič v zgodovini odprli Božji grob

Antonia Mariopoulu, znanstvena koordinatorka obnovitvenih del, je za Krščanski medijski center povedala, da je bilo v različnih fazah več zgodovinskih dogodkov. Prvi je bilo odprtje Jezusovega groba oktobra lani. To se je zgodilo drugič v zadjih 200 letih in tretjič v zgodovini. Mariopoulujeva je razložila, da so videli eno plast marmorja in spodaj še drugo ploščo iz sivega marmorja, ki je bila pokrita z zemljo. Z dovoljenjem treh gvardijanov in treh krščanskih skupnosti so ta material odmaknili. Po njenih besedah so razkrili vklesano skalo, ki priča o tem, da je bil tam nekdo pokopan; da so tja položili Kristusovo telo.

Božji grob živi spomenik

Znanstvena koordinatorka obnovitvenih del je Božji grob označila za živi spomenik, kjer milijoni romarjev neprestano molijo. Poudarila je, da so bila obnovitvena dela »velik blagoslov, velika odgovornost in velik izziv.« Dodala je, da so mogli s srcem in z razumom videti grob, poln izrazne moči: »To smo zelo dobro čutili, ko smo odprli grob. Mi, vključeni strokovnjaki... vsi so to občutili,« je še poudarila.

Vir: Radio Vatikan.