Obisk kardinala Angela Sodana v Sloveniji

Kardinal Angelo Sodano Kardinal Angelo Sodano

Dekan kardinalskega zbora in nekdanji državni tajnik kardinal Angelo Sodano se bo od petka, 15., do ponedeljka, 18. junija 2012, mudil na zasebnem obisku v Sloveniji. Visoki gost želi obiskati kraje, ki so bili v času prve svetovne vojne na območju Soške fronte močno prizadeti, ter tam moliti za mir in spravo med narodi. Njegov rodni oče, zdaj že pokojni g. Giovanni Sodano, se je namreč neposredno po nastopu miru osebno srečal z usodo ljudi na Tolminskem in Kobariškem, kamor je bil poslan, da bi poskrbel za dostojen pogreb tedaj še nepokopanih padlih vojakov. V okviru obiska bo kardinal Sodano med drugim obiskal Kobariški in Tolminski muzej, daroval mašo za žrtve vojne v Tolminu in spravno mašo v Novi Gorici.

Kardinal Sodano je bil v Sloveniji že večkrat: najprej ob obeh obiskih papeža Janeza Pavla II. (leta 1996 in 1999) ter nazadnje pred letom dni, ko se je udeležil državne proslave ob 20. obletnici samostojnosti Republike Slovenije in ob isti priložnosti v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani daroval zahvalno mašo.


Program:

Petek, 15. junij 2012

V poznih popoldanskih urah je predviden prihod v Tolmin, kjer bosta visokega gosta s spremstvom pozdravila tolminski župan g. Uroš Brežan in tolminski župnik g. Damijan Bajec.

Sobota, 16. junij 2012

Dopoldne se bo kardinal Sodano v Tolminu srečal z ministrom za izobraževanje, znanost, kulturo in šport dr. Žigom Turkom, ki ga bo spremljal pri dopoldanskih ogledih krajev, povezanih s Soško fronto.

V Kobaridu bodo visokega gosta s spremstvom sprejeli premier g. Janez Janša, kobariška županja ga. Darja Hauptman, kobariški župnik g. Jožko Bric ter načelnik Upravne enote Tolmin g. Zdravko Likar.

Predsednik slovenske vlade Janez Janša se je srečal s kardinalom Angelom Sodanom

Minister dr. Turk spremljal kardinala Angela Sodana na ogledu bojišč prve svetovne vojne

Ob 19.00 bo v župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja v Tolminu bogoslužje za vse žrtve vojne, ki ga bo ob somaševanju apostolskega nuncija v Republiki Sloveniji msgr. dr. Juliusza Janusza, upokojenega koprskega škofa msgr. Metoda Piriha, novo imenovanega koprskega škofa msgr. dr. Jurija Bizjaka ter duhovnikov iz tolminske in kobariške dekanije vodil kardinal Angelo Sodano.

Pridiga dekana kardinalskega zbora kardinala Sodana pri maši v Tolminu

Nedelja, 17. junij 2012

V župniji Kristusa Odrešenika v Novi Gorici, ki je hkrati konkatedrala koprske škofije, bo ob 11.00 spravna maša, ki jo bo ob somaševanju apostolskega nuncija v Republiki Sloveniji msgr. dr. Juliusza Janusza in upokojenega koprskega škofa msgr. Metoda Piriha daroval kardinal Angelo Sodano. V popoldanskih urah je po prihodu v Ljubljano predvidena nastanitev v prostorih apostolske nunciature.

Pridiga dekana kardinalskega zbora kardinala Sodana pri maši v Novi Gorici

Ponedeljek, 18. junij 2012

Kardinal Sodano se bo dopoldne srečal s slovenskimi škofi, zbranimi na rednem zasedanju Slovenske škofovske konference v Ljubljani. Nato bo obiskal Ministra za zunanje zadeve g. Karla Erjavca, zatem pa se bo odzval na vabilo predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka, ki bo dekana kardinalskega zbora sprejel na Brdu pri Kranju.

Poročilo s 67. redne seje SŠK

Srečanje ministra Erjavca s kardinalom Sodanom

Predsednik sprejel dekana Kolegija kardinalov Svetega sedeža