Objava letnega poročila Opazovalnice proti nestrpnosti in verski diskriminaciji pri CCEE

30.5.2013 Evropa Diskriminacija, Evropa, Nestrpnost
Strunjanski križ - vir - Kraji eu. Strunjanski križ - vir - Kraji eu.

Na spletni strani Opazovalnice proti nestrpnosti in verski diskriminaciji, ki deluje v okviru Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE)[1] je dostopno Poročilo za leto 2012 o diskriminaciji, verski nestrpnosti in drugih oblikah sovražnega govora do kristjanov v Evropi. Besedilo je 21. maja 2013 na novinarski konferenci ob robu zasedanj OECD-ja v Albaniji predstavila ravnateljica Opazovalnice Gudrun Kugler.

Poročilo je sestavljeno iz dveh delov. V prvem so izpostavljene zakonske omejitve do verske svobode kristjanov v Evropi, v drugem pa najbolj značilni in hudi primeri verske nestrpnosti, ki so se zgodili v minulem letu. Med njimi sta tudi dva primera iz Slovenije: zažig križa v Strunjanu ter satanistični grafiti na kapeli v Naklem.

Poročilo ne vsebuje le posameznih primerov diskriminacije do kristjanov, ampak izpostavlja tudi zakonske omejitve ali pomanjkljivosti, ki do takih situaciji privedejo. V Opazovalnici želijo opozoriti zakonodajalce posameznih držav na kršitve verske svobode in pravic, ki so sicer lastne evropskemu kulturnemu prostoru. Strpno sobivanje vseh državljanov ne glede na njihovo versko prepričanje se začne z možnostjo, da le-ti lahko v miru živijo in pričujejo svojo vero.

Z Opazovalnico sodelujejo številni mednarodni strokovnjaki. Opazovalnica je kot samostojna enota CCEE-ja članica Evropske platforme za temeljne pravice (FRA), tesno pa sodeluje tudi z Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj.


[1] Svet evropskih škofovskih konferenc (CCEE) vključuje vseh triintrideset evropskih škofovskih konferenc, ki jih zastopajo njihovi predsedniki. Člani Sveta so tudi nadškofje iz Luksemburga, Kneževine Monako, Cipra ter škof iz Kišinjeva v Moldaviji in eparh škofije Mukačevo iz Ukrajine. Status rednih gostov imata predsednik Kazahstanske škofovske konference in jeruzalemski latinski patriarh. Predsednik Sveta je nadškof iz Esztergoma-Budimpešte in madžarski primas kardinal Péter Erdö, podpredsednika pa sta nadškof iz Genove v Italiji kardinal Angelo Bagnasco in nadškof iz Przemyśla na Poljskem msgr. Józef Michalik. Generalni tajnik Sveta je dr. Duarte da Cunha, sedež tajništva pa je v St. Gallnu v Švici. Slovenijo zastopa predsednik Slovenske škofovske konference ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres.