Obletna sveta maša v župnijski cerkvi na Teharjah 2021

3.10.2021 ob 11:00 Teharje Cerkev v Sloveniji, Škofija Celje, Sprava
Spominski park Teharje je osrednji državni park Republike Slovenije, ki je posvečen nekdaj zamolčanim žrtvam povojnih pobojev. Spominski park Teharje je osrednji državni park Republike Slovenije, ki je posvečen nekdaj zamolčanim žrtvam povojnih pobojev.

Na rožnovensko nedeljo, 3. oktobra 2021, bo v župnijski cerkvi na Teharjah ob 11.00 upokojeni celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek daroval sveto mašo za vse rajne žrtve množičnih izvensodnih pobojev.

Od grozljivih dogodkov po končani drugi svetovni vojni na Teharjah in množičnih izvensodnih pobojev v okolici in drugod je minilo že 76 let. Živi so še le redki, ki so šli skozi to trpljenje, ali svojci pobitih, še redkejši se lahko udeležijo spominskih maš in molitev za spravo. Tako je nam, ki sicer nismo osebno doživljali te tragedije, naložena odgovornost, da ohranjamo spomin na to trpljenje in kot kristjani obnavljamo Kristusov spravno daritev v obletni sveti maši. Pri njej molimo za vse žrtve sovraštva na vseh straneh narodove bolečine in za spravo med živečimi. 

Pri tem sledimo smernicam Krovnega dokumenta Pridite in poglejte, ki o tem pravi: »Za kristjane je sprava najprej dejavnost, v kateri se po odrešilnem delu Jezusa Kristusa zbližata Bog in svet. Sprava je Božje delo, ki začenja in dopolnjuje spravo z nami. Sprava ni nekaj, kar naredimo ali dosežemo mi, ampak nekaj, pri čemer smo soudeleženi, s čimer smo obdarovani in pri čemer delujemo kot Božji poslanci« (PiP 94). 

 

Miha Herman, župnik Župnije Teharje

Več na spletni strani Župnije Teharje.