Obletnica vojne v Ukrajini – Poklicani biti ustvarjalci miru

24.2.2023 Sankt Gallen, Švica CCEE, Evropa, Mir, Vojna
Mir v Ukrajini, foto vir: Archdiocese Vilnius Mir v Ukrajini, foto vir: Archdiocese Vilnius

Predsednik Evropske škofovske konference (CCEE) nadškof Gintaras Grušas je ob obletnici napadov vojne v Ukrajini objavil naslednjo izjavo, ki poziva k miru.

Ukrajina, Grušas: Poklicani biti ustvarjalci miru!

Eno leto po agresiji Ruske federacije, ki je povzročila še vedno trajajočo vojno v Ukrajini, predsednik Sveta škofovskih konferenc Evrope (CCEE) Gintaras Grušas obnavlja svoj poziv Mednarodni skupnosti, naj si prizadeva, da bi potihnilo orožje in se bi končal ta konflikt.

Evropski škofje in krščanske skupnosti še naprej molijo za žrtve te vojne in za njihove družinske člane: ves postni čas bodo izmenično po vseh narodih obhajali sveto mašo, pri kateri bodo klicali mir na Ukrajino in molili za vse, ki so umrli zaradi vojne; blizu so vsem, ki trpijo zaradi nasilnih dejanj; povezali so se v mrežo solidarnosti, da bi podprli ukrajinsko ljudstvo. V tem letu so namreč mnoge krščanske skupnosti odprle svoje domove za tiste, ki so bežali pred vojno. Mnogi škofje in delegacije pa so se podali na ukrajinsko ozemlje kot konkretno znamenje bližine Cerkve.

Medtem ko se v scenariju grozovite vojne tepta mednarodno pravo, so vsi, ki verujejo v Kristusa, in vsi dobronamerni ljudje poklicani, da postanejo graditelji miru. V svoji posinodalni spodbudi Cerkev v Evropi, katere 20. obletnico letos obhajamo, je sv. Janez Pavel II. preroško poudaril, da »se morajo Evropa in njeni prebivalci neutrudno zavzemati za to, da v svojih mejah in po vsem svetu zagotovijo mir«. Poleg tega je spomnil, da »moramo narodnostne razlike ohraniti in podpirati kot temelj evropske solidarnosti« in da »narodnostno identiteto samo moremo uresničiti le tako, da se odpremo drugim narodom in smo solidarni z njimi« (št. 112).

Vse od začetka vojne so Cerkve v Evropi klicale k miru v Ukrajini, ki bi vodil do takojšnjega konca sovražnosti in do konkretne zavzetosti, da bi obnovili pravico in začeli resnično pot sprave. Ko z bolečino gledamo na sedanje rane, spodbujamo vse, naj nadaljujejo s prizadevanji za solidarnost, ki že poteka v podporo ukrajinskemu ljudstvu. Prav tako si želimo odslej sami prizadevati h gradnji Evrope, ki bo končno spravljena, ko bo skozi napore vseh dosegla pravičen mir. To delamo v gotovosti, da je Kristus vstal, in v prepričanju, da je On upanje Evrope.

Iz Sankt Gallna, kjer danes potekajo molitve za mir in srečanje o pastoralni skrbi za ukrajinske begunce v Evropi, se skupaj z navzočimi ukrajinskimi škofi, duhovniki in laiki pridružujemo pozivu papeža Frančiška, ki ga je podal na začetku postnega časa, da naj si tisti, »ki imajo oblast nad narodi, konkretno prizadevajo za konec konflikta, za dosego prekinitve ognja in za začetek mirovnih pogajanj. Zmaga, zgrajena na ruševinah,« kot je ponovil papež, »ne bo nikoli resnična zmaga«.

Sankt Gallen, 24. februarja 2023