Odgovor na blokado Facebook -a spletnega portala časnika Družina

28.10.2020 Cerkev na Slovenskem Cerkev v Sloveniji, Diskriminacija, Spletna stran

Domovina

 

Pozdravljeni!

Od včeraj je spletni portal časnika Družina (www.druzina.si) blokiran na Facebooku. Vse objave in sporočila, ki vsebujejo povezavo na to stran so blokirane, uporabniki pa obveščeni, da omenjena povezava krši standarde skupnosti uporabnikov Facebooka.

Prosil bi za kratek komentar slovenske škofovske konference na omenjeni dogodek. Kako gledate na to, da je na najbolj razširjenem socialnem omrežju v Sloveniji blokiran osrednji slovenski katoliški časnik?

Lep pozdrav,

novinar Domovine

_________________________________________________________________________________________

Spoštovani,

 

na Slovenski škofovski konferenci ocenjujemo, da je na socialnem omrežju FACEBOOK verjetno prišlo do tehnične napake, zaradi katere so onemogočene povezave do spletnih vsebin založniške družbe Družina d.o.o. Pričakujemo da bo družbeno omrežje Facebook nastali položaj čimprej rešilo tako, da bo v primeru delovanja katoliške založbe in tednika Družina zagotovljeno uresničevanje temeljnih človekovih pravic in svoboščin kot so zajamčene tako z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah kot tudi s samo Ustavo Republike Slovenije. V 39. členu Ustave RS je namreč zajamčena svoboda izražanja; v 7. členu Ustave RS je zajamčeno svobodno delovanje verskih skupnosti; v 41. členu Ustave RS pa je zagotovljena svoboda vesti iz katere izhaja, da je izpovedovanje vere in drugih opredelitev v zasebnem in javnem življenju svobodno. Na SŠK pričakujemo, da se bodo pristojne državne institucije ustrezno odzvale na omenjeni primer omejevanje svobode izražanja ter ustrezno ukrepale z namenom, da se v naši državi zagotovi uresničevanje ustavno zagotovljenih človekovih pravic.

Lep pozdrav,

Dr. Tadej Jakopič

Tiskovni predstavnik SŠK