Odprtje likovne razstave Škofijske karitas Koper

6.2.2014 ob 18:00 Maribor Umetnost

V počastitev kulturnega praznika bo v galeriji Ars sacra v Mariboru v četrtek, 6. februarja ob 18. uri odprtje prodajne razstave likovnih del, ki so nastala v 19. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas z naslovom Pridite in poglejte. Razstavo bo odprl dr. Ivan Štuhec. Nastopili bodo učenci Glasbene in baletne šole Antona Martina Slomška Maribor.

Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino je od 19. do 23. avgusta 2013 potekala 19. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas. Geslo kolonije in prodajnih razstav 2013/2014 je: »Pridite in poglejte«. Izkupiček prodanih del bo namenjen Materinskemu domu karitas.

V celotnem času kolonije so ustvarjali Ivana Andrič Todić, Ana Cajnko, Irena Gajser, Willem van Hest, Dušan Klun, Dimitar Malidanov, Ivan Skubin, Janez Štros, Peter Vernik, Martina Žerjal in častni gost Andrej Jemec. Pridružili so se jim še strokovni sodelavci: Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Primož Brecelj, Azad in Silva Karim, Mira Ličen Krmpotić in Tone Seifert ter likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn. Ob dnevu odprtih vrat  je svoje likovno delo darovalo 28 udeležencev preteklih kolonij in 50 ljubiteljskih slikarjev. Iz celotnega druženja je nastalo 170 likovnih del.

Dela iz 19. kolonije so bila septembra razstavljena na Sinjem vrhu, oktobra na Stalnem predstavništvu RS v Bruslju, novembra na dvorcu Zemono pri Vipavi in decembra v galeriji Ars v Gorici, v januarju 2014 pa v galeriji Družina v Ljubljani.  Za enkrat je prodanih 39 likovnih del v skupni vrednosti 13.800 EUR.

Prodajna razstava Umetniki za karitas je v Mariboru že tradicionalna, saj vsa leta lepo poteka sodelovanje med Škofijsko karitas Koper in galerijo Ars sacra. Poleg  sodelovanja z galerijo, vsa leta poteka tudi sodelovanje s Štajerskimi likovnimi umetniki, ki se z veseljem udeležijo kolonije in svoja dela poklonijo za ljudi v stiski.

 

Pripravila: Jožica Ličen, voditeljica projekta Umetniki za karitas,

GSM: 041 429 713, e-pošta: [email protected]