Odprtje občasne razstave Nebeška nit: dediščina v tekstilu, baročni pluvial in konservatorski posegi za njegovo ohranitev

28.5.2015 ob 11:30 Stična Kultura, Stična mladih, Umetnost

Muzej krščanstva na Slovenskem v Stični vas v četrtek, 28. maja 2015, ob 11.30. uri vljudno vabi na odprtje občasne razstave Nebeška nit: dediščina v tekstilu, baročni pluvial in konservatorski posegi za njegovo ohranitev. Po odprtju razstave bo sledilo predavanje dr. Eve Ilec (Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož), vodje konservatorsko-restavratorskih posegov na  baročnem pluvialu iz Muzeja krščanstva na Slovenskem.

Pluvial ali vesperale (lat. pallium pluviale – dežni plašč, vespera – večernica) je oblačilo katoliških duhovnikov, ki ga nosijo pri bogoslužju, na prostem v procesijah ali pri večernicah, zato ga najdemo tudi pod tem imenom. To je široko ogrinjalo, krojeno v obliki polkroga, pripenja pa se z razkošno izdelano sponko. Oblačilo se je razvilo iz plašču podobne oblike, ki je pokrivala tudi glavo. Najprej so ga nosili posvetni ljudje, v 9. stoletju pa je postal liturgično oblačilo. Čeprav plašč ni več rabil prvotnemu namenu, torej zaščiti pred dežjem, se je ohranilo njegovo ime. Kot praznično oblačilo so ga uporabljali od 12. stoletja dalje. Cerkvena umetnost je oblačilo olepšala s kapuco, ki je izgubila svoj praktični pomen, konec 13. stoletja pa so jo nadomestili s trikotnim kosom blaga v obliki ščita. Pluvial spada med najbogatejše okrašena in najbolj svečana liturgična oblačila.

Pluvial iz Muzeja krščanstva na Slovenskem je datiran v 18. stoletje in meri 302,6 x 142 cm. Zaradi poškodb in v želji po njegovi ohranitvi smo se v Muzeju krščanstva na Slovenskem pred leti odločili, da ga pošljemo v konserviranje. Konserviranje so izvedli v konservatorsko-restavratorski delavnici za tekstil v Pokrajinskem muzeju Ptuj-Ormož v letih 2011-2014 in je v osnovi obsegalo analizo materiala, čiščenje, stabiliziranje poškodb s šivanjem in vodenje dokumentacije. Pri tem je sodelovalo deset strokovnjakov, šest s Ptuja in štirje iz Ljubljane. Med drugim so bile opravljene multispektralna analiza (UVF-VIS-NIR) (Narodna galerija), XRF-analiza: Zoran Milić (Narodni muzej Slovenije), analiza papirja Marjana Cjuha (Arhiv Republike Slovenije) in analiza pisave: Marija Hernja Masten.

Kot je v poročilu zapisala vodja konservacije, dr. Eva Ilec, »je pluvial precej poškodovan, najverjetneje zaradi pogoste uporabe, v preteklosti pa je bil že večkrat pokrpan in prešit. Največje poškodbe je utrpela svilena tkanina v spodnjem in zgornjem delu pluviala, kovinske niti so korodirale, na nekaterih mestih so popustili tudi šivi na aplikacijah. Pluvil je narejen iz svilene satenaste tkanine v bež barvi, na kateri je bogata vezenina izvezena s svilenimi nitmi, z apliciranimi efektnimi prejami, pozlačenimi, srebrnimi in bakrenimi kovinskimi nitmi in apliciranimi različnimi tkaninami, ki tvorijo dragocen dekorativen vzorec s cvetlično ornamentiko.«

Zaradi izjemne občutljivosti materiala bo baročni pluvial iz Muzeja krščanstva na Slovenskem na ogled le do 14. 6. 2015.

 

Vljudno vabljeni!

Muzej krščanstva na Slovenskem, Stična 17, 1295 Ivančna Gorica, Slovenija, www.mks-sticna.si. Kontaktna oseba: mag. Nataša Polajnar Frelih, Muzej krščanstva na Slovenskem, tel. 01 78 77 863.