Odprtje prodajne razstave likovnih del iz 17. mednarodne likovne kolonije Umetniki za karitas

15.1.2013 Ljubljana Karitas, Razstava

Na razstavišču Ministrstva za obrambo Republike Slovenije na Vojkovi cesti 55 v Ljubljani bo v torek, 15. januarja 2013, ob 14.30 državni sekretar iz omenjene ustanove gospod Peter Stavanja odprl prodajno razstavo likovnih del, ki so nastala v 17. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas iz leta 2011.

Udeleženci kolonije so bili: Arkan Al Nawas, Brane Jazbar, Zvonimir Kamenar, Konrad Krajnc, Jana Peršolja, Hrvoje Marko Peruzovič, Dušan Sterle, Ubald Trnkoczy, Klavdij Tutta in Joanna Zajac Slapničar. Geslo razstav, katere dela so nastala v pastoralnem letu družbenega nauka Cerkve oz. socialne pravičnosti (2011/2012), je Pravičnost v ljubezni oz. Odpri srce, odpri roke, otiraj bratove solze (Simon Gregorčič). Razstavljena bodo tudi dela strokovnih sodelavcev in udeležencev dneva odprtih vrat.

O projektu Umetniki za karitas bosta spregovorili Jožica Ličen in Anamarija Stibilj Šajn, predstavili pa bodo tudi multivizijo kolonije Ubalda Trankoczya. Program bosta z glasbeno točko popestrila sopranistka Pia Brodnik in citrar Tomaž Plahutnik. Izkupiček prodanih del bo namenjen družinam v stiski.


Podrobneje o razstavi Umetniki za karitas (2011)

Vzporedno s potovanjem prodajnih razstav likovnih del, ki so nastala v 18. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas (2012) se nadaljuje tudi potovanje del iz 17. mednarodne kolonije Umetniki za karitas (2011).

Razstava 17. kolonije Umetniki za karitas je od svojega nastanka na Sinjem vrhu nad Ajdovščino v avgustu 2011 nadaljevala potovanje. Doslej je obiskala naslednje kraje oz. ustanove: Dvorec Zemono pri Vipavi, Galerijo Ars v Gorici, Galerijo Družina v Ljubljani, Galerijo Ars Sacra v Mariboru, Peterlinovo dvorano v Trstu, Grand hotel Portorož, Razstavišče Klet v Goriških Brdih, Hotel Kanin Bovec, Razstavišče Mengeš, Mestno knjižnico Idrija, Mestno galerijo Šoštanj in tokrat že četrtič zapored tudi MORS v Ljubljani.

Od 15. do 19. avgusta 2011 je na Sinjem vrhu nad Ajdovščino potekala 17. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas z geslom Pravičnost v ljubezni in podnaslovom Odpri srce, odpri roke, otiraj bratove solze. Kolonije se je udeležilo 10 akademsko izobraženih ali drugače uveljavljenih likovnih ustvarjalcev: Arkan Al Nawas, Brane Jazbar, Zvonimir Kamenar, Konrad Krajnc, Jana Peršolja, Hrvoje Marko Peruzovič, Dušan Sterle, Ubald Trnkoczy , Klavdij Tutta in Joanna Zajac Slapničar. Pridružili so se jim tudi strokovni sodelavci: Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Primož Brecelj, Silva in Azad Karim, Mira Ličen Krmpotič in Tone Seifert. Na dan odprtih vrat so bili povabljeni tudi drugi slikarji in kiparji, ki so želeli svoj likovni zapis darovati za namen kolonije. V priložnostnem katalogu so zapisana imena 103 avtorjev, nastalo je 138 likovnih del, od katerih so jih 59 tudi prodali.

Projekt Umetniki za karitas je sestavljen iz treh delov. Prvi del je ustvarjalna kolonija, drugi potovanje prodajnih razstav in tretji prodaja likovnih del ter konkretna pomoč ljudem v stiski.

Na območju Škofijske karitas Koper izvajajo splošne in specifične programe pomoči. Med splošnimi programi je najbolj obširna materialna in finančna pomoč družinam in posameznikom v stiski. Karitas v koprski škofiji trenutno pomaga 3.000 družinam in 1000 posameznikom.


Besedilo je pripravila voditeljica projekta Umetniki za karitas in namestnica ravnatelja Škofijske karitas Koper Jožica Ličen, ki je za dodatne informacije na voljo na GSM 041/429–713 ali po e-pošti na naslovu: [email protected]. Prim. tudi spletno stran.