Odprtje razstave »Križev pot po piranskih cerkvah«

8.4.2017 ob 17:00 Piran Kultura, Post, Umetnik, Umetnost

ZGIBANKA

Odprtje 17. razstave »Križev pot po piranskih cerkvah« akademskega slikarja Jošta Snoja bo v soboto, 8. aprila 2017, ob 17. uri v župnijski cerkvi sv. Jurija v Piranu. Na orglah bo igral Sašo Fajon.

Na letošnji razstavi Križev pot po piranskih cerkvah gostimo Križev pot, ki so nam ga posodili iz župnijske cerkve na Kalobju pri Šentjurju. Avtor slik je Jošt Snoj, rojen leta 1967 v Ljubljani. Leta 1993 ja na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani diplomiral iz slikarstva, leta 1998 pa na Teološki fakulteti v Ljubljani. Med letoma 2004 in 2008 je študiral na Fakulteti za zgodovino in sakralno kulturno dedišcino na Papeški univerzi Gregoriana ter pod vodstvom Marka I. Rupnika študij koncal z magisterijem. Jošt Snoj slika pokraijne, portrete in slike s svetopisemskotematiko. Eno njegovih zadnjih del so ilustracije Pasijona Jožeta Snoja, kjer je temeljna misel absurd križa.

Za Križev pot na Kalobju pravi, da bi ga »lahko razumeli kot Križev pot socutja, socutja kot poti ljubezni. Obličja in geste figur naj bi vzbudili sočutje do Kristusa in zavest o njegovem sočutju do nas. Struktura križevega pota je pri nekaterih postajah dokaj klasična, pri drugih je inovativna. Na vseh treh padcih se pojavi okostje ali lobanja, ki simbolizirajo Kristusovo sočutje do žrtve in rablja, in predstavljata bratomorno ubijanje v svetovnem merilu in v slovenski zgodovini. Podlaga je zlato ozadje, kar pomeni, da se vse dogajanje odvija na božjem, na svetlobi. Barve in figure se zgošcajo v dimenziji tega sveta, v ozadju pa se razpira božji svet. Napisi so spontani: od citata iz Svetega pisma do verza iz poezije in preprosti vzklik. Pri dvanajsti postaji napisi izginejo. Nastopi novo stanje. Prostor je širši in svetlejši. Tonsko se od temnejših postaje stopnjujejo proti svetlejšim. Zadnja postaja predstavlja vstajenje. Kristus po svoji smrti in smrti cloveštva ustvari nekaj novega, novo življenje. Zarodek na sliki, ki se ga Kristus dotika, predstavlja novo rojstvo cloveštva in sleherne duše.«

Dodatne informacije dobite pri g. Zorku Bajcu na Ulici IX. Korpusa 25 v Piranu, Društvo "Prijatelji zakladov sv. Jurija" Piran, GSM: 041 733 336 ali po e-pošti na naslovu: [email protected].