Odprtje razstave likovnih del v Prešernovi hiši v Kranju

7.4.2016 ob 18:00 Kranj Karitas, Umetnost
Albina Nastran - Foto Umetniki za karitas Albina Nastran - Foto Umetniki za karitas

V četrtek, 7. aprila 2016, bo ob 18. uri v Prešernovi hiši v Kranju odprtje razstave likovnih del, ki so nastala v 21. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas na Sinjem vrhu nad Ajdovščino. Geslo 21. kolonije in razstav 2015/2016 Veselite se življenja je vzeto iz duhovne oporoke pokojnega psihologa in sodelavca Karitas Bogdana Žorža. Razstava Umetniki za karitas je v Kranju prvič in je nastala na pobudo umetnikov in Gorenjskega muzeja. Kolonijo in avtorje bosta predstavili Jožica Ličen in Anamarija Stibilj Šajn. Dogodek bodo s pesmijo obogatili mladi iz Cerkelj na Gorenjskem, razstavo bo odprl župan Mestne občine Kranj gospod Boštjan Trilar.

Od 17. do 21. avgusta je na Sinjem vrhu nad Ajdovščino potekala 21. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas pod geslom »Veselite se življenja«. Udeleženci kolonije iz Slovenije: Barbara Demšar, Črtomir Frelih, Lara Likar, Adel Seyoun, Karmen Smodiš, Lucija Stramec in Veljko Toman; iz tujine Marija Efremova (Rim), Brigitte Kollegger (Graz) in Tanja Tanevska (Skopje). Za dan ali dva so se jim pridružili tudi strokovni sodelavci, udeleženci lanske kolonije, ob dnevu odprtih vrat pa tudi drugi ustvarjalci, ki so želeli svoje likovno delo pokloniti za namen kolonije. Tako je v katalogu Umetniki za karitas 2015 zapisanih 92 imen avtorjev, ki so ustvarili 153 likovnih del.

Ustvarjena likovna dela so bila do konca septembra na ogled na Sinjem vrhu. V oktobru je bila razstava s strani Evropskega poslanca Lojzeta Peterleta povabljena v Bruselj, novembra je bila del svečane akademije Škofijske karitas Koper na dvorcu Zemono pri Vipavi, v decembru pa je že tradicionalno šla v sosednjo Gorico v galerijo Ars, sledili sta razstavi v Galeriji Družina v Ljubljani in v Peterlinovi dvorani v Trstu. Doslej je svoje posvojitelje našlo 58 likovnih del, ki so prispevali svoj dar za otroke. Vzporedno s to razstavo potuje tudi razstava iz 20. kolonije, trenutno so dela razstavljena v Jožefovi dvorani v Logatcu.

Prva likovna kolonija Umetniki za karitas je bila leta 1995, od takrat je v 21. katalogih zapisanih 1480 avtorjev iz domače in tuje likovne scene, nastalo je 2.293 likovnih del, ki so bila razstavljena na različnih krajih po Sloveniji ter v Gorici, Trstu, na Dunaju, v Sarajevu, Rimu in Bruslju.

Razstava bo v Prešernovi hiši v Kranju na ogled do 9. maja, nakar se bo selila v Mursko Soboto. V kolikor kdo želi v spomin na pokojnega psihologa in psihoterapevta Bogdana Žorža darovati svoj dar lahko nakaže na: Škofijska karitas Koper, Skalniška 1, Solkan, TRR SI56 2450 0900 4155 438, sklic: SI00 29024, namen: Sklad Bogdana Žorža za otroke.

 

Pripravila: Jožica Ličen, voditeljica projekta Umetniki za karitas, gsm 041 429 713, e-pošta: [email protected]