Odprtje razstave Umetniki za Karitas v Murski Soboti

7.5.2014 ob 20:00 Murska Sobota Karitas, Umetnost
Umetniki za karitas 2013 Umetniki za karitas 2013

 

V  sredo, 7. maja ob 20. uri bo v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti odprtje prodajne razstave likovnih del, ki so nastala v 19. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas z naslovom Pridite in poglejte. Razstavo bo odprl murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf. Večer bosta milozvočno obogatila Monika in Miran. Prireditev bo povezovala udeleženka kolonije 2012 Karmen Smodiš, umetnike bo predstavila likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn, sam projekt Umetniki za karitas pa Jožica Ličen.

Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino je od 19. do 23. avgusta 2013 potekala 19. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas. Geslo kolonije in prodajnih razstav 2013/2014 je Pridite in poglejte. Izkupiček prodanih del bo namenjen Materinskemu domu karitas.

V celotnem času kolonije so ustvarjali Ivana Andrič Todić, Ana Cajnko, Irena Gajser, Willem van Hest, Dušan Klun, Dimitar Malidanov, Ivan Skubin, Janez Štros, Peter Vernik, Martina Žerjal in častni gost Andrej Jemec. Pridružili so jim še strokovni sodelavci: Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Primož Brecelj, Azad in Silva Karim, Mira Ličen Krmpotić in Tone Seifert ter likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn. Ob dnevu odprtih vrat  je svoje likovno delo darovalo 28 udeležencev preteklih kolonij in 50 ljubiteljskih slikarjev. Iz celotnega druženja je nastalo 170 likovnih del.

Dela iz 19. kolonije so bila septembra razstavljena na Sinjem vrhu, oktobra na Stalnem predstavništvu RS v Bruslju, novembra na dvorcu Zemono pri Vipavi, decembra v galeriji Ars v Gorici, v januarju 2014 v galeriji Družina v Ljubljani, februarja v Ars sacri v Mariboru in aprila v Peterlinovi dvorani v Trstu. Za enkrat je prodanih 45 likovnih del v skupni vrednosti 14.800 EUR.

Prodajna razstava Umetniki za karitas je v Murski Soboti prvič in je plod dobrega sodelovanja Škofijske karitas Koper in Škofijske karitas Murska sobota, pa tudi likovnih umetnikov iz tega področja.

Katalog je na spletni strani http://karitas-kp.rkc.si/


 

Besedilo je pripravila voditeljica projekta Umetniki za karitas Jožica Ličen, ki je na voljo za dodatne informcije na GSM: 041/429-713 ali e-pošti: [email protected].