Odprtje razstave z naslovom Jaslice v Piranu

23.12.2012 ob 17:00 Piran Božič, Razstava
Jaslice na Trgu sv. Petra v Vatikanu - foto - SŠK Jaslice na Trgu sv. Petra v Vatikanu - foto - SŠK

Društvo Prijatelji zakladov sv. Jurija organizira razstavo zbirke jaslic z vsega sveta zbiratelja Gregorja Tozona. Razstavo z naslovom Jaslice v Piranu bo v nedeljo, 23. decembra 2012, ob 17.00, v krstilnici Janeza Krstnika poleg župnijske cerkve sv. Jurija v Piranu odprl koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak. Nastopila bo skupina Tuba božički glasbene šole Kranj, razstava pa bo odprta vsak dan med 14.00 in 18.00, ob nedeljah in praznikih pa med 11.00 in 18.00 do nedelje, 6. januarja 2013.


Moje jaslice

Prve jaslice mi je podarila mama. Bile so okorno rezljane, slovenske, še izpred vojne. Drugi komplet sem kupil v Kolumbiji. Figure so bile prav tako lesene in barvane. Pozornost so mi vzbudile zaradi krave, ki je bila rdeča. Mama, ki je prijateljevala s kiparko Lizo Hribar, me je nagovorila, naj jo poprosim, da naredi sv. družino tudi zame. In tako se je začelo.

Trenutno imam preko sto kompletov z vsega sveta. Danes je vseh vrst jaslic po svetu na milijone. Žal so zaradi globalizacije to praviloma plastični izdelki brez duše. Z leti sem zato postajal glede jaslic vse bolj izbirčen. Osredotočil sem se na posebnosti. Zelo drage so mi na primer tiste iz Mehike, kjer Jezus leži v mreži ali pa bolivijske z lamo namesto krav ter perujske z Marijo, ki ima palico in klobuk na glavi ... Najdražje so mi lesene jaslice s Slonokoščene obale, kjer trije modri namesto mirte, zlata in kadila novorojencu prinašajo hlebce kruha …

Letošnja razstava je sedma po vrsti. Prvo sem pripravil v Štanjelu, naslednjo v Stični, pa v Dupljah, Škofji Loki in drugod. Že peto leto zapored razstavljam tudi doma v Kazljah na Krasu.

Gregor Tozon


Dodatne informacije dobite pri piranskem župniku Zorku Bajcu na Ulici IX. Korpusa 25 v Piranu, tel. 05/643–34–40 ali po e-pošti na naslovu: [email protected].