Odprtje spominske likovne razstave Leona Koporca Ars sacra – risbe

16.10.2013 Stična Razstava, Umetnik
Leon Koporc Leon Koporc

V Muzeju krščanstva na Slovenskem v Stični bodo v sredo, 16. oktobra 2013, ob 19.00, odprli likovno razstavo Leona Koporca Ars sacra – risbe, ki jo je financiralo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. Na ogled bo do torka, 19. novembra 2013.

Z občasno razstavo Leon Koporc: Ars sacra – risbe v omenjenem muzeju nadaljujejo s predstavitvijo umetnikov, ki so ustvarjali oz. še danes ustvarjajo na področju sakralne likovne umetnosti.

Tokratna razstava je spominska razstava ob deseti obletnici smrti akademskega slikarja Leona Koporca (1926–2003), ki je z opusom sakralnih likovnih del, nastalih v obdobju skoraj tridesetih let, opremil petnajst slovenskih cerkva in dve v tujini.

Ob naročilih za notranjo likovno opremo sakralnih objektov se je umetnik najprej srečal z zahtevno nalogo, kako umestiti oltarne slike in križeve pote v historične objekte ali pa v arhitekturno razgibane prostore modernih cerkva. To je Leona Koporca vodilo do poglobljenega študija in kontemplacije – iskanja najboljših rešitev, v kontekstu duhovnega izraza in prostorskih danosti. Rezultat tega je bil nastanek številnih skic, risb, osnutkov in študij za kasnejša likovna dela.

Na razstavi bo prvič predstavljenih 41 risb, skic in študij, ki so sicer po svoji naravi izjemno intimen segment pri nastajanju umetnine. Del le-teh bo tudi prvič objavljen v razstavnem katalogu Milene Zlatar z naslovom Leon Koporc: Ars sacra/risbe, Stična: Muzej krščanstva na Slovenskem 2013, 24 str.

Razstavo bo predstavila avtorica Milena Zlatar, dolgoletna direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu, odprl pa jo bo Silvester Gaberšček, sekretar na Ministrstvu za kulturo.

Besedilo je pripravila mag. Nataša Polajnar Frelih. Dodatne informacije dobite na sedežu Muzeja krščanstva na Slovenskem v Stični po tel. št. 01/787–78–63, na GSM: 041/689–994 ali po e-pošti na naslovu [email protected].