Oratorij 2016

28.6.2016 Cerkev na Slovenskem Cerkev v Sloveniji, Mladina, Kateheza

S pričetkom počitnic se je pričela tudi sezona poletnih Oratorijev. Gre za enega največjih slovenskih prostovoljnih mladinskih projektov in otroških počitniških programov. Samo ta teden potekal več kot 70 krajevnih oratorijskih programov, tekom poletja pa se jih bo po vsej Sloveniji skupno zvrstilo vsaj 280. Ustvarjalo jih bo več kot 6.000 mladih prostovoljcev - animatorjev, udeležilo pa se ga bo preko 20.000 osnovnošolskih otrok.

Letošnji Oratorij bo temeljil na zgodbi majhnega dečka, ki se iz lutke počasi prelevi v dečka - Ostržka. Njegova pot odraščanja je, tako kot za vsakega otroka, polna preizkušenj in skušnjav, katerim Ostržek vedno znova podleže. Vendar šele ko zmore slediti dobrim delom, postane deček. Zato bomo mladi prostovoljci skupaj z otroki na oratoriju vzklikali »Zdaj gre zares« z željo, da želimo prav zdaj vsakodnevne skušnjave spremeniti v dobra dela, delavnost, poslušnost in odgovornost.

Oratorij pod enim imenom združuje ustvarjanje, zabavo, predvsem pa sproščeno in koristno preživljanje prostega časa. Vsak oratorijski dan animatorji vlogi igralcev predstavljajo otrokom poučno, predvsem pa življenjsko zgodbo glavnega junaka. Poleg 'učenja za življenje' pa se na Oratoriju odvijajo številne ustvarjalne delavnice, igre, tekmovanja, izleti itd. Oratorijski program tako v harmonično celoto združuje zabavo, druženje ter sproščujoče, ustvarjalne in poučne dejavnosti.

Dodatne informacije o Oratoriju dobite na e-naslovu: [email protected].

Termini in kraji krajevnih oratorijev so dostopni na naslednjih povezavah:
- Razporejeni po terminu: oratorij.net/datumi
- Razporejeni po abecedi: oratorij.net/vsi-oratoriji
- Na zemljevidu: oratorij.net/zemljevid

 

Ekipa Oratorija Slovenija

 


Kaj je oratorij?
Oratorij je široko vzgojno prostočasno dogajanje oz. gibanje, ki od l. 1988 poteka v mnogih slovenskih župnijah. Za nekaj dni, teden ali več združuje med seboj otroke, mlade in odrasle, udeležence, animatorje in njihove voditelje.
Oratorije povezuje glavni junak, ki se v obliki zgodbe predstavi udeležencem. Program oratorija na privlačen način navdušuje za vrednote, za veselo krščansko življenje, za ustvarjalnost in pošteno participacijo v družbi. Nepogrešljive sestavine oratorija so molitev, petje, dramska zgodba, kateheza, ustvarjalne delavnice in igre.
Oratorijski program navadno poteka od jutra do večera; v nekaterih primerih vključuje tudi skupno bivanje. Večina oratorijev se dogaja v poletnem času, za oratorij pa so primerni tudi vsi drugi počitniški časi oz. prosti dnevi.