P. Andrew Small, tajnik Papeške komisije za zaščito mladoletnih, osrednji gost SŠK

28.11.2022 Ljubljana SŠK, Zaščita otrok

V ponedeljek, 28. novembra 2022, je v Ljubljani potekalo novinarsko srečanje katoliških medijskih hiš z začasnim tajnikom Papeške komisije za zaščito mladoletnih p. Andrewom Smallom, ki je tudi osrednji gost plenarnega zasedanja Slovenske škofovske konference (SŠK).

Izjava za medije p. Andrewa Smalla

Dober dan in naj najprej povem, da sem vesel, da sem tukaj, prvič na obisku Slovenije, kot gost Škofovske konference in da jih nagovorim na njihovem 113. plenarnem zasedanju, ki se začne danes zvečer z mašo v ljubljanski stolnici. Sem p. Andrew Small, OMI in tajnik Papeške komisije za zaščito mladoletnih, enote rimske kurije v Dikasteriju za nauk vere v Vatikanu.

Zlo spolne zlorabe mladoletnih in ranljivih ljudi ni novo. Tudi škandal spolnih zlorab v Cerkvi ni nov. Vendar pa je krepitev odločenosti med cerkvenim vodstvom, da se ustavi takšna zloraba, da se razkrijejo prikrivanja v Cerkvi in ​​da voditelji odgovarjajo za svoja dejanja, v Cerkvi razmeroma nova in dokaj pozna.

Nedavno je papež Frančišek povečal pomen in prepoznavnost tega ključnega dela zaščite v Cerkvi, tako da je papeško komisijo postavil za enega osrednjih elementov svojega pontifikata na čelu Rimskokatoliške Cerkve. Z usklajevanjem našega preventivnega dela z disciplinskim delom Dikasterija za nauk vere, ki je odgovoren za duhovnike in škofe glede dejanj spolne zlorabe, sveti oče krepi na tem področju nadzorno funkcijo Cerkve. Prav tako vabi vso Cerkev na kateri koli ravni, da da prednost temu pomembnemu delu, da bi zmanjšali nevarnosti zlorab in odpravili malomarnost in napačno ravnanje z obtožbami zlorab s strani škofov in drugih administratorjev.

Predsednik naše Komisije od njene ustanovitve leta 2014 je kardinal Sean O’Malley OFMCap, kapucin. In večkrat je dejal, da ni drugega področja življenja in delovanja Cerkve, ki bi bilo tako pomembno za duhovnike in škofe kot boj proti spolnim zlorabam v vseh njenih oblikah. Dejansko, če Cerkev ne bo sposobna dokazati, da lahko zaščiti otroke, ne bo mogla pristno oznanjati evangelija Jezusa Kristusa.

Škofovski konferenci se zahvaljujem za prijazno povabilo in jezuitski skupnosti za topel sprejem. Veselim se srečanja s škofi in drugimi cerkvenimi voditelji tukaj v Sloveniji, da se poučim o njihovi dosedanji poti preprečevanja in zaščite ter da skupaj razpravljamo o tem, kako vsem zagotoviti varne prostore v naši Cerkvi, da bomo lahko prepričani, da lahko verniki izkusijo polnost življenja, ki ga je Bog obljubil, in da bodo Božje kraljestvo še bolj približali našemu vsakdanjemu življenju. Vsak napredek mora biti viden, stabilen in preverljiv, če hoče prinesti določeno stopnjo zaupanja, da prihaja do resničnih sprememb. Veselim se, da bom pomagal Cerkvi v Sloveniji pri tem napredku. Posledice neuspeha na tem področju so enostavno pretežke za prenašanje.
Vir: Vatican News - slovenska redakcija 

P. Andrew Small je po rodu iz Liverpoola v Angliji. Kot župnijski duhovnik je služil v Braziliji in Združenih državah. Veliko let je sodeloval s kardinalom Seánom Patrickom O'Malleyjem, OFM Cap, med drugim tudi kot direktor Urada za Latinsko Ameriko pri Ameriški škofovski konferenci in kot politični svetovalec za Latinsko Ameriko v Uradu za mednarodno pravičnost in mir (2004–2011).

V teh vlogah se je p. Andrew zavzemal za človekove pravice in gospodarski razvoj v Afriki in Latinski Ameriki ter sodeloval s Tereso Kettelkamp, ​​tedanjo direktorico Urada za zaščito otrok in mladih. Skupaj sta razvila protokol za zagotavljanje ozaveščenosti glede zaščite med cerkvenimi subjekti, ki zaprosijo za subvencije pri Ameriški konferenci katoliških škofov (USCCB). Ta protokol je postal model, ki ga pri podeljevanju subvencij uporabljajo vsi mednarodni uradi v okviru konference.

Kot narodni ravnatelj Papeških misijonskih družb (2011–2021) je p. Small še naprej pridobival obsežno osebno znanje o Cerkvi na globalnem jugu in o ozaveščanju glede struktur zaščite v teh državah. Skrbel je za program subvencij v vrednosti 40 milijonov dolarjev, večinoma v afriških državah, med drugim tudi za pobudo za povečanje sredstev za usposabljanje redovnih sester, bratov in duhovnikov iz Afrike in Azije v Centru za zaščito otrok.

P. Small ima bogate izkušnje v razvijanju in prenavljanju cerkvenih struktur, med drugim je poučeval mednarodno pravo v Georgetownu na University Law Center (2006-2009). Na Univerzi v Sheffieldu v Angliji je diplomiral iz prava (dipl. iur.), v Georgetownu na University Law Centre, ZDA pa magistriral (mag. iur.). P. Andrew je na Catholic University of America tudi doktoriral iz sistematične teologije (dr. teol.). Poleg angleščine govori še francosko, špansko, portugalsko in italijansko.

P. Small je bil junija 2021 imenovan za začasnega tajnika Papeške komisije za zaščito mladoletnih.