P. Zollner škofom in redovnim predstojnikom: 'Verodostojnost se gradi le tako, da delamo, kar oznanjamo'

29.4.2024 Repnje KORUS, SŠK, Zaščita otrok

V ponedeljek, 6. maja 2024, sta se v Domu matere Margarete ob samostanu šolskih sester v Repnjah srečala Slovenska škofovska konferenca (SŠK) ter Konferenca redovnih ustanov Slovenije (KORUS).

Kot predavatelj je bil gost tokratnega srečanja tudi p. Hans Zollner SJ, ki je slovenskim duhovnikom in verskim delavcem že leta 2020 na vabilo SŠK predaval o zaščiti otrok v Katoliški Cerkvi, tokrat pa se je s slovenskimi škofi in redovnimi predstojniki srečal ob temi zlorab odraslih.

P. Zollner je poudaril, da gre za težko temo, s katero pa se nujno moramo soočiti, saj nam lahko pomaga v prihodnosti bolj verodostojno oznanjati evangeliju. Verodostojnost se namreč lahko gradi le tako, da delamo to, kar oznanjamo.

Tipičnim izjavam znotraj cerkvenih skupnosti, kot so »bojim se za Cerkev,« »ne počutim se dovolj sposobnega, da kaj rešim,« »gre za škodo nekaterih, ki je povzročena vsem,« »ne verjamem, da se je v moji skupnosti lahko kaj takega zgodilo,« »gre samo za medijski napad, pri čemer se z nami ravna slabše,« »zakaj se moram jaz kot predstojnik sedaj s tem ukvarjat, če nisem nič kriv«, je treba narediti konec.

P. Zollner je v nadaljevanju podrobno pojasnil, zakaj o zlorabah danes ne govorimo več le na področju spolnosti in mladoletnih, ampak se je treba vedno znova soočati tudi z zlorabo oblasti, moči, vesti in drugimi oblikami zlorab, ki zadevajo tudi odrasle in ne izhajajo iz starosti vpletenih, ampak iz nesimetričnosti odnosa.

Ob zaključnem pogovoru s p. Hansom Zollnerjem, mednarodno priznanim strokovnjakom za področje zlorab v Katoliški Cerkvi, so redovni predstojniki in škofje obnovili svojo zavezanost boju proti vsakršnim zlorabam v Katoliški Cerkvi.

Dr. Gabriel Kavčič
Tiskovni predstavnik SŠK