Papež Frančišek daroval sveto mašo za Center Aletti

8.4.2016 Vatikan Papež Frančišek, Umetnik, Umetnost
V apostolski palači je papež Frančišek daroval sveto mašo ob 25. obletnici Centra Aletti in 20. obletnici ateljeja duhovne umetnosti istega centra - Foto CTV V apostolski palači je papež Frančišek daroval sveto mašo ob 25. obletnici Centra Aletti in 20. obletnici ateljeja duhovne umetnosti istega centra - Foto CTV

V petek, 8. aprila 2016, ob 18. uri je v kapeli Redemptoris Mater v apostolski palači papež Frančišek daroval sveto mašo ob 25. obletnici Centra Aletti in 20. obletnici ateljeja duhovne umetnosti istega centra. Mozaik iz leta 1999, ki v večji meri krasi kapelo Redemptoris Mater, je prvo večje delo ateljeja duhovnosti pod vodstvom p. Marka Rupnika DJ.

S papežem so somaševali številni duhovniki, med njimi p. Marko Rupnik ustanovitelj in direktor centra in p. Milan Žust predstojnik jezuitske skupnosti Centra Aletti. Navzočih je bilo okoli osemdeset oseb, članov skupnosti Centra Aletti, umetniki ateljeja in člani teološkega ateljeja Kardinal Špidlik.

Med sveto mašo so brali bogoslužna berila dneva. Po evangeliju je papež razložil berila, kot to običajno počne pri homilijah v domu sv. Marte in se ustavil ob veselju apostolov, »ki so bili veseli, da so bili vredni trpeti zaradi Jezusovega imena« ter o poti služenja, značilni za hojo za Jezusom, ki je vir miru in sreče. Homilijo je papež Frančišek zaključil z marijansko mislijo, ki jo je povzel iz zrenja ikone, podarjene mu prav od Centra Aletti, na kateri se zdi, da je Marija v središču, a je v resnici v središču Jezus, ki se spušča proti nam po rokah Matere. Molitev vernikov po papeževi homiliji je bila v preprostem pravoslavnem stilu. 

 

Vir: Radio Vatikan.