Papež Frančišek sprejel predsednika države Boruta Pahorja

17.10.2016 Vatikan Država, Papež Frančišek, Sveti sedež
Foto - RV Foto - RV

Danes dopoldne je papež Frančišek v zasebni avdienci sprejel predsednika države Boruta Pahorja na uradnem obisku v Vatikanu. V okviru obiska se bo predsednik Pahor sestal tudi z vatikanskim državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom, kardinalom Francem Rodetom, predstavniki Suverenega malteškega viteškega reda ter s Slovenci, ki živijo in delajo pri Svetem sedežu.

Predsednik Pahor se je po avdienci pri svetem očetu srečal tudi s kardinalom Pietrom Parolinom, ki ga je spremljal msgr. Paul Richard Gallagher, tajnik za odnose z državami. Med pogovori so spomnili na pozitivne bilateralne odnose, tudi z vidika skorajšnje 25. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Slovenijo. Nato so spregovorili o nekaterih temah skupnega interesa, ki zadevajo aktualno situacijo v državi. Zaustavili so se ob dobrih odnosih med katoliško Cerkvijo in državo ter ob pomenu dialoga v okviru donosnega sodelovanja za dobro slovenske družbe, zlasti mladih generacij. Nazadnje so pozornost posvetili še mednarodni situaciji, posebej v regijskem kontekstu, in izzivom, na katere je poklicana odgovoriti Evropa.

Predsednik Pahor je v nedeljo, 16. oktobra, obiskal Slovenski papeški zavod Slovenik, kjer ga je sprejel in pozdravil rektor zavoda mag. Franc Mihelčič. Po ogledu zavoda si je pod strokovnim vodstvom predsednik ogledal papeško palačo in vrtove v Castel Gandolfu, zvečer pa se je udeležil srečanja s Slovenci, ki živijo in delajo pri Svetem sedežu. Ob priložnosti uradnega obiska v Vatikanu bo predsednik Pahor obiskal tudi Suvereni malteški viteški red in se srečal s knezom in velikim mojstrom reda Fra' Matthewom Festingom. Slednji mu bo izročil najpomembnejše odlikovanje Suverenega malteškega viteškega reda ogrlico reda Pro Merito Melitensi.

Obiska predsednika Pahorja pri svetem očetu prihaja ob 25. letnici osamosvojitve Slovenije in 20. letnici obiska papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji ter ob 10. obletnici ustanovitve novih škofij.

Delno povzeto po spletni strani Radia Ognjišče in Radia Vatikan.