Papež je blagoslovil ikono za svetovno srečanje družin v Milanu

11.4.2012 Vatikan Kultura, Umetnost
Ikona Svete družine za svetovno srečanje družin v Milanu – p. Marko Ivan Rupnik – vir – Centro Aletti Ikona Svete družine za svetovno srečanje družin v Milanu – p. Marko Ivan Rupnik – vir – Centro Aletti

Papež Benedik XVI. je v sredo, 11. aprila 2012, blagoslovil nov mozaik oz. ikono za svetovno srečanje družin v Milanu. Delo ekipe iz Centra Aletti pod vodstvom slovenskega jezuita p. Marka Ivana Rupnika upodablja Sveto družino in Sveto Trojico. Sveto Trojico predstavlja roka Boga Očeta, ki podpira ogenj Svetega Duha, ki je Jezus. Ob Jožefu in Mariji sta zemeljski raj in nebeški Jeruzalem, v središču odrešenja pa je Sveta družina. Papež je ikono pred splošno avdienco izročil predsedniku Fundacije Milano Famiglie 2012 msgr. Erminiju De Scalziju.

Ikona bo gostovala na različnih lokacijah v Milanu: v cerkvi sv. Ambroža, v sedmih pastoralnih okrožjih nadškofije, na sejmišču Mico-FieraMilanoCity ter na odru sklepne maše na svetovnem srečanju družin. Rupnikov mozaik bo nadaljeval svojo pot leta 2015 v škofiji, ki bo naslednja gostovala svetovno srečanje družin in bo nadomestil ikono z leta 1994, ki jo je izdelal ustanovitelj neokatehumenskega gibanja Kiko Arguello.

Splošne avdience v Vatikanu se je udeležilo tudi šest tisoč mladih iz milanske nadškofije, ki jim je papež zaželel, da bi bila Sveta družina znamenje in pomoč v pripravi na svetovno srečanje družin.


Razlaga ikone Svete družine iz Nazareta avtorja p. Marka Ivana Rupnika, ki jo je pripravil predsednik Papeškega sveta za družino kardinal Ennio Antonelli v italijanskem jeziku


Razlaga mozaika p. Marka Ivana Rupnika s podobo Svete družine za Svetovno srečanje družin v Milanu