Papež obiskal mošejo v Banguiju: Skupaj recimo ne sovraštvu

30.11.2015 Bangui Afrika , Papež Frančišek, Islam
Foto: CTV Foto: CTV

Današnji dan se je za papeža Frančiška začel z obiskom osrednje mošeje Koudoukou, ki je najpomembnejša mošeja v Banguiju. Tam se je srečal z muslimansko skupnostjo.

Kristjani in muslimani smo bratje

Kristjani in muslimani smo bratje, moramo se imeti za brate in se kot bratje tudi obnašati, je poudaril sveti oče. Pojasnil je, da njegov pastoralni obisk v Srednjeafriški republiki »ne bi bil popoln, če ne bi zajemal tudi tega srečanja z muslimani«. Nedavni dogodki in nasilje, ki so pretresli državo, niso bili utemeljeni na razlogih, ki bi bili v resnici verski: »Kdor pravi, da veruje v Boga, mora biti tudi moški ali ženska miru.« Kristjani, muslimani in pripadniki tradicionalnih verstev so dolgo miroljubno živeli skupaj. Ostati moramo torej složni, da bi se prenehala vsa dejanja, ki z ene ali druge strani iznakazijo Božje obličje. Vsa dejanja, ki imajo v svojem temelju namen zaščititi posebne interese, s kakršnimikoli sredstvi in v škodo skupnega dobrega. »Skupaj recimo ne sovraštvu, ne maščevanju, ne nasilju, še posebej tistemu, ki je zagrešeno v imenu vere ali Boga. Bog je mir, Bog salam.«

Mnoge geste solidarnosti

V teh dramatičnih časih so se odgovorni želeli povzpeti do višine trenutnih izzivov. Odigrali so pomembno  vlogo v ponovnem vzpostavljanju harmonije in bratstva med vsemi. Papež Frančišek jim je zato zagotovil svojo hvaležnost in spoštovanje. Nato je spomnil tudi na mnoge geste solidarnosti, ki so jih kristjani in muslimani pokazali do svojih rojakov drugačne veroizpovedi, ko so jih sprejeli in jih zaščitili.

Srednjeafriška republika: sprejemajoč dom za vse otroke

Želja je, da bi prihodnji narodni posveti državi dali voditelje, ki bi Srednjeafričane znali združiti. Tako bi postali simbol enotnosti naroda, in ne predstavniki posameznih strank. »Prisrčno vas spodbujam, da bi iz vaše države naredili sprejemajoč dom za vse njene otroke, brez razlikovanja med etnijami, politično pripadnostjo ali veroizpovedjo.« Srednjeafriška republika, ki se nahaja v srcu Afrike, bo zahvaljujoč sodelovanju vseh svojih otrok tedaj lahko dala zagon celotni celini. Lahko bo pozitivno vplivala nanjo in pomagala pogasiti žarišča napetosti, ki Afričanom preprečujejo tisti razvoj, ki si ga zaslužijo in do katerega imajo pravico.

»Dragi prijatelji, vabim vas, da bi molili in delali za spravo, bratstvo in solidarnost med vsemi, ne da bi pozabili na osebe, ki so zaradi teh dogodkov najbolj trpele.« Tako je papež Frančišek zaključil: »Bog naj vas blagoslovi in vas varuje!«

 

Vir: Radio Vatikan.