Papež: Voda je temeljna človekova pravica

24.2.2017 Rim, Italijaa Država, Papež Frančišek
Foto - RV Foto - RV

Včeraj, 24. februarja 2017, je sveti oče nagovoril člane Papeške akademije znanosti, zbrane na srečanju o človekovi pravici do vode. Poudaril je, da je pravica do vode temeljna in bi morala imeti središčno mesto v političnih razpravah.

Voda – pravica in dolžnost

Voda je začetek vseh stvari, je izvir življenja in rodovitnosti. Zato vprašanje, ki ga obravnavajo udeleženci srečanja, ni obrobno, ampak temeljno in nujno. Vsaka oseba ima pravico do dostopa do pitne in varne vode. To je »temeljna človeška pravica« in eno od ključnih vprašanj današnjega sveta. Po papeževih besedah se ta problem dotika vseh in zato je nujno, da se vodi dodeli »osrednje mesto na področju javnih politik«. Naša pravica do vode pa je prav tako povezana z dolžnostjo. Poleg izpostavljanja in zaščite te temeljne pravice je treba tudi »delovati na konkreten način ter zagotoviti politično in pravno zavzemanje na tem področju«. V tem smislu je vsaka država poklicana s pravnimi instrumenti konkretizirati resolucije, ki jih je sprejela Generalna skupščina ZN leta 2010 o človekovi pravici do pitne in neoporečne vode.

Kultura skrbnosti in srečanja

Pravica do vode je »odločilna za preživetje oseb in določa prihodnost človeštva« in o resnosti te realnosti je po papeževih besedah pomembno poučiti prihodnje generacije. Formacija je težka naloga, ki zahteva načelnost in predanost. A nujno je zavedati se, da je voda potrebna in je bistvena za dobro človeštva. Spoštovanje do vode je zato »pogoj za izvajanje ostalih človekovih pravic«. Če bomo to pravico spoštovali kot temeljno, bomo polagali osnove za zaščito drugih pravic. Pri prizadevanju, da bi vodi dali mesto, ki ji pripada, pa je potrebna »kultura skrbnosti in srečanja«, kjer se združijo vse sile znanstvenikov in podjetnikov, vodilnih oseb in politikov. »Treba je združiti vse naše glasove za eno samo zadevo. Tako ne bomo več posamezni ali samotni glasovi, temveč krik brata, ki toži po nas, krik zemlje, ki prosi spoštovanje in odgovorno porazdeljevanje dobrine, ki je od vseh,« je dejal papež in še dodal, da je ta kultura srečanja nujna za vsako državo.

 

Vir: Radio Vatikan.