Pastoralni tečaj 2016

31.8.2016 Cerkev na Slovenskem Cerkev v Sloveniji, Družina, Pastorala, Izobraževanje

Tudi pastoralno leto 2016/2017 bomo začeli s pastoralnim tečajem. Vsebinsko bo povezoval apostolsko spodbudo Amoris laetitia (Radost ljubezni) ter osrednje mesto družine in  smiljenja v našem pastoralnem delovanju. V vesoljni Cerkvi je Amoris laetitia povzročila kar nekaj vznemirjenja.

S pastoralnim tečajem z naslovom Duhovnik v odnosu z zakonci v njihovi resničnosti želimo »ugrizniti« v perečo problematiko, izpostavljeno v 8. poglavju posinodalne spodbude, ki zadeva spremljanje, razlikovanje in vključevanje krhkosti, in najti odgovore, kaj papež pričakuje od nas.

S pastoralnim tečajem želimo pripomoči k temu, da bi pastoralni delavci laže osebno vstopili v logiko pastoralnega usmiljenja, predvsem pa v proces, ki ga papež z Amoris laetitia spodbuja.

Na prvi pogled se pred duhovnika postavlja »veliko«: spremljati, razločevati, vključevati krhkost je del duhovnikovega poslanstva. Pa to res prepoznavamo? To je kot jabolko, ki ga imaš prvič v roki. Od človeka ne morem pričakovati, da bo jabolko kar jedel, če ne ve, da je potrebno vanj najprej ugrizniti.

V prvem delu tečaja bo dr. Blaž Jezeršek posinodalno spodbudo Amoris laetitia predstavil, nato pa podal nekaj iztočnic, kaj pomeni za našo krajevno Cerkev. Po predstavitvi vsebine apostolske spodbude se bomo soočili s tem, kako se ta zrcali v naših konkretnih pastoralnih izkušnjah.

V drugem delu srečanja pa nam bo dr. Stanislav Slatinek spregovoril o tem, kaj ta dokument pomeni za duhovnika ter kako se kot duhovniki srečujemo z zakonci v njihovi resničnosti. Številne smernice, katere prinaša Amoris laetitia, so že del naše pastoralne prakse, nekatere vsebine pa v nekaterih okoljih niso prisotne.

Notranja poglobitev v vsebino kot tudi izmenjava izkušenj bosta pripomogli k temu, da bomo ob spoznavanju številnih papeževih vsebinskih spodbud, naj razvijamo logiko pastoralnega usmiljenja, iskali in našli nove poti, ki nam lahko pomagajo, da bo apostolska spodbuda Amoris laetitia v naši krajevni Cerkvi zaživela v vsej svoji širini.


Datumi pastoralnih tečajev po posameznih škofijah:

  • Škofija Koper: 31. 8.,
  • Škofija Celje: 6. 9.,
  • Škofija Novo mesto: 7. 9.,
  • Nadškofija Ljubljana: 14. 9.,
  • Škofija Murska Sobota: 21. 9.,
  • Nadškofija Maribor: 28. 9.