Pismo škofa Jamnika argentinskim rojakom ob slovesu od prelata Jureta Rodeta

6.1.2024 Ljubljana SŠK, Zamejci in izseljenci
Foto: A. J. Foto: A. J.

Spoštovani in dragi gospod Franci Cukjati, narodni delegat pa pastoralo Slovencev v Argentini,

Dragi rojaki v Argentini,

Dragi prijatelji!

Ko je Stvarnik življenja, 5. januarja 2024, poklical k sebi prelata msgr. dr. Jureta Rodeta, dolgoletnega delegata za pastoralo Slovencev v Argentini, profesorja, vzgojitelja, predvsem pa duhovnika po Jezusovem Srcu, vam dragi rojaki, sorodniki in prijatelji, izrekam iskreno sočutje in molitveno povezanost, v svojem imenu, v imenu škofa msgr. dr. Petra Štumpfa in celotne Slovenske škofovske konference. Potem, ko je manj kot pred mesecem dni, 8. decembra lani, msgr. Jure Rode dopolnil 60 let svojega duhovništva, je sedaj odšel po večno plačilo k Velikemu Duhovniku. Prepričan sem, da so se v njegovem duhovniškem poslanstvu na poseben način uresničevale Jezusove besede: »Če pšenično zrno ne pade v zemljo in ne umre, ostane samo; če pa umre, obrodi obilo sadu« (Jn 12,24). Naj njegovo duhovniško pričevanje, predvsem pa tudi njegovo darovano trpljenje, obrodi bogate sadove in naj bo seme novi duhovnih poklicev. Verujemo in upamo, da imamo z njim posebnega priprošnjika pri Bogu, zato mu še posebej priporočamo naše družine, mlade in vse trpeče, bolne in vse, ki iskreno iščejo Boga, da bi Novorojenem Odrešeniku Jezusu Kristusu odkrivali Luč svojega življenja. Naj pokojnega duhovnika msgr. Jureta Rodeta sprejme Vsemogočni Bog, ki mu je bil zvest vse življenje, in mu bogato poplača vsa njegova dela.

Jutri, na praznik Jezusovega krsta, ko boste msgr. Jureta Rodeta položili k zemeljskem počitku, bom zanj maševal v ljubljanski stolnici, saj smo prav po obhajanju evharistije na poseben način eno občestvo živih in mrtvih in blizu drug drugemu.

Gospodu msgr. Juretu Rodetu smo hvaležni, da smo ga mogli v življenju srečati in skupaj z njim prehoditi del poti. Hvala Vam za vse, gospod Jure, bodite naš priprošnjik pri Bogu!

Gospod Franci Cukjati in dragi rojaki, vam pa iskrena hvala, da ste vašega duhovnika Jureta Rodeta imeli iskreno radi in še posebej v zadnjem obdobju preizkušenj in bolezni, tako lepo skrbeli zanj. Bog vam povrni za vsa vaša dobra dela in vse vaše molitve.

Ljubljana, 6. januarja, na praznik Gospodovega razglašenja 2024.

 

Msgr. dr. Anton Jamnik, škof
Predsednik Koordinacije za Slovence po svetu pri Slovenski škofovski konferenci