Plenarno zasedanje Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE) na Slovaškem

3.10.2013 Bratislava, Slovaška CCEE, Evropa, Srečanje

V Bratislavi na Slovaškem bo od četrtka, 3. do nedelje, 6. oktobra 2013, potekalo redno letno plenarno zasedanje Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE). V imenu Slovenske škofovske konference (SŠK) se ga bo udeležil novomeški škof in apostolski administrator ljubljanske nadškofije ter predsednik SŠK msgr. Andrej Glavan.

Zborovanje bo na Slovaškem potekalo v okviru praznovanja 1150-letnice prihoda sv. Cirila in Metoda na Slovaško, gostitelj pa bo bratislavski nadškof in predsednik Slovaške škofovske konference msgr. Stanislav Zvolenský. Osrednja tema srečanja bo Bog in država: Evropa med sekularizacijo in sekularizmom.

Škofje se bodo seznanili tudi z drugimi aktualnimi družbenimi in duhovnimi izzivi na evropskem kontinentu: z evangelizacijo v sekulariziranem svetu, vprašanjem ugovora vesti ter delovanjem Evropske unije (COMECE) in Sveta Evrope.

Poleg članov Sveta oz. njihovih predstavnikov se bodo srečanja udeležili tudi prefekt Kongregacije za škofe kard. Marc Ouellet, apostolski nuncij na Slovaškem nadškof Mario Giordana, zastopnik sorodnega celinskega sveta za Afriko SECAM ter nekateri drugi predstavniki Katoliške Cerkve iz Jeruzalema, Sirije in Kazahstana.

Udeleženci zasedanja se bodo srečali s slovaškim predsednikom, predsednikom vlade ter z več drugimi predstavniki iz tamkajšnjega civilnega in cerkvenega življenja.

Program in podrobnejše sporočilo za javnost je v več jezikih na voljo na priloženi povezavi.


Svet evropskih škofovskih konferenc (CCEE) vključuje vseh triintrideset evropskih škofovskih konferenc, ki jih zastopajo njihovi predsedniki. Člani Sveta so tudi nadškofje iz Luksemburga, Kneževine Monako, Cipra ter škof iz Kišinjeva v Moldaviji in eparh škofije Mukačevo iz Ukrajine. Status rednih gostov imata predsednik Kazahstanske škofovske konference in jeruzalemski latinski patriarh. Predsednik Sveta je nadškof iz Esztergoma-Budimpešte in madžarski primas kardinal Péter Erdö, podpredsednika pa sta nadškof iz Genove v Italiji kardinal Angelo Bagnasco in nadškof iz Przemyśla na Poljskem msgr. Józef Michalik. Generalni tajnik Sveta je dr. Duarte da Cunha, sedež tajništva pa je v St. Gallnu v Švici.