Plenarno zasedanje Sveta evropskih škofovskih konferenc v Švici

27.9.2012 St. Gallen, Švica CCEE

V St. Gallnu v Švici bo od četrtka, 27. do nedelje, 30. septembra 2012, potekalo redno letno plenarno zasedanje Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE).[1] V imenu Slovenske škofovske konference (SŠK) se ga bo udeležil celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek.

Na štiridnevnem srečanju bodo škofje in drugi povabljeni razpravljali o novi evangelizaciji, ki ji bo posvečeno letošnje XIII. redno  splošno zasedanje škofovske sinode, o aktualnih težavah sodobne evropske družbe, kristjanofobiji v Evropski uniji in po svetu ter o verski svobodi. Med temami bosta tudi leto vere, ki ga je v apostolskem pismu z naslovom Vrata vere napovedal papež Benedikt XVI., in 50. obletnica otvoritve drugega vatikanskega cerkvenega zbora (1962–1965). Člani Sveta bodo spregovorili o udeležbi na mednarodnih srečanjih, pristojni pa bodo poročali tudi o opravljenem delu delovnih teles in komisij.

Udeleženci se bodo seznanili s sodelovanjem z evropskimi ustanovami ter dejavnostjo Opazovalnice za primere verske diskriminacije in nestrpnosti do kristjanov v Evropi.

Poleg članov Sveta oz. njihovih predstavnikov se bodo srečanja udeležili tudi prefekt Kongregacije za škofe kard. Marc Ouellet, predstavniki sorodnih celinskih svetov za Latinsko Ameriko CELAM in Afriko SECAM.

Gostitelj letošnjega plenarnega zasedanja Sveta je škof škofije v St. Gallnu msgr. Markus Buchel in časovno sovpada s 1400-letnico prihoda sv. Gala v istoimenski švicarski kanton.

Poročilo o dogodku


[1] Svet evropskih škofovskih konferenc (CCEE) vključuje vseh triintrideset evropskih škofovskih konferenc, ki jih zastopajo njihovi predsedniki. Člani Sveta so tudi nadškofje iz Luksemburga, Kneževine Monako, Cipra ter škof iz Kišinjeva v Moldaviji in eparh škofije Mukačevo iz Ukrajine. Status rednih gostov imata predsednik Kazahstanske škofovske konference in jeruzalemski latinski patriarh. Predsednik Sveta je nadškof iz Esztergoma-Budimpešte in madžarski primas kardinal Péter Erdö, podpredsednika pa sta nadškof iz Genove v Italiji kardinal Angelo Bagnasco in nadškof iz Przemyśla na Poljskem msgr. Józef Michalik. Generalni tajnik Sveta je dr. Duarte da Cunha, sedež tajništva pa je v St. Gallnu v Švici.