Podelitev odličja sv. Cirila in Metoda zakoncema Daniju in Vilmi Siter

28.9.2019 Radenci Družina, Nagrada, SŠK
Foto: http://www.diz.si Foto: http://www.diz.si

Slovenski škofje so na 111. redni seji Slovenske škofovske konference, ki je potekala 11. marca 2019 v Kopru, sprejeli sklep, s katerim podeljujejo Daniju in Vilmi Siter odličje sv. Cirila in Metoda za zasluge pri ustanavljanju in vodenju društva Družina in Življenje. Odličje bo zakoncema Siter izročil mariborski nadškof metropolit in podpredsednik SŠK msgr. Alojzij Cvikl v soboto, 28. septembra 2019, na slovenosti v Radencih.

Zakonca Dani in Vilma Siter prejmeta najvišjo nagrado Slovenske škofovske konference, odličje sv. Cirila in Metoda, za ustanovitev in vodenje neprofitne laiške organizacije, društva Družina in Življenje (DiŽ), ki deluje v Katoliški Cerkvi v Sloveniji ter je v slabih devetnajstih letih preraslo v prepoznano gibanje za zakonce in družine. Društvo Družina in Življenje deluje na številnih področjih z namenom, da bi gradili odnose, za katere je vredno živeti in jih prenašati naprej, ter organizirano in sistematično skrbi za usposabljanje voditeljskih parov.

Dani in Vilma Siter prihajata iz leskovške dekanije in župnije ter sta poročena enainštirideset let. Vilma je zdravnica, specialistka splošne prakse, dvajset let je delala v ambulanti Senovo, ZD Krško. Dani pa je učitelj angleškega jezika in knjižničar, v devetdesetih letih prejšnjega stoletja je bil poldrugi mandat župan občine Krško. Sta starša štirih odraslih in poročenih otrok ter babica in dedek šestnajstim vnukom.

V letu 2000 sta svoje izkušnje, sposobnosti in moči v celoti posvetila delu z zakonci in družinami. Pravita, da se klicu od zgoraj, ki ju je vabil na to razburljivo pot, nista mogla več upirati. Zapustila sta svoji socialno varni službi, ustanovila društvo Družina in Življenje ter začela delo. Tako sta odgovorila na Božji klic in začela se je pot evangelizacije, predvsem »skozi vrata« zakonskih in družinskih problemov ter kot odgovor potrebam današnjega časa.

Društvo Družina in Življenje je neprofitna laiška organizacija, ki deluje v Cerkvi in je v slabih devetnajstih letih prerasla v gibanje za zakonce in družine. V začetku je bilo društvo Družina in Življenje tesneje povezano z veliko mednarodno ekumensko organizacijo Family Life, ki je zakoncema Siter dovolila uporabljati materiale in nekatere programske modele. Postopoma sta jih poslovenila (ne le jezikovno, pač pa tudi kulturološko in v skladu z naukom Katoliške Cerkve) ter prilagodila slovenskim zakoncem oziroma družinam.

Danes društvo Družina in Življenje deluje na številnih področjih z namenom, da bi vršilo poslanstvo, ki je povzeto v geslu »Graditi odnose, za katere je vredno živeti in jih prenašati naprej«. V ospredju njegovega delovanja so odnosi mož/žena – Bog, mož – žena, zakonca – otroci in zakonca – starši, zakonca – vnuki (medgeneracijsko). Pri gradnji odnosov društvo črpa iz dveh izvirov: Svetega pisma in zakramentalnega življenja. Odgovor, da je vredno živeti za odnose, so člani našli v osebi Jezusa Kristusa, zato je v imenu društva beseda Življenje zapisana z veliko začetnico, kar predstavlja Božjodimenzijo zakonskega in družinskega življenja.

Rdeča nit oziroma temeljno delo društva Družina in Življenje so zakonske skupine. Po tem programu v Katoliški Cerkvi v Sloveniji deluje 221 skupin, ki jih vodi 178 voditeljskih parov; mesečno nagovarjajo več kot 1300 zakonskih parov. Voditeljski pari skrbijo, da je vsako srečanje pripravljeno in da poteka po predvidenem programu. Tako je duhovnik, ki je prisoten na srečanju, razbremenjen tega dela, hkrati pa je njegova prisotnost pomembna, saj skupino blagoslavlja, zanjo moli in skrbi, da srečanja ne bi zašla izven nauka Katoliške Cerkve. 

Društvo Družina in Življenje vodi vikend seminarje, ki se jih vse pogosteje udeležujejo tudi t. i. »oddaljeni« pari. Izvajajo programe s poudarkom na teologiji telesa svetega papeža Janeza Pavla II. in tematske vikend seminarje. Na vseh dogodkih so prisotni duhovniki, ki seminar spremljajo, so na razpolago za spovedovanje ter darujejo sveto mašo z udeleženci. Društvo skrbi za usposabljanje voditeljskih parov, organizacijo moških in ženskih zajtrkov v različnih regijah v Sloveniji. Vsako leto pripravijo tudi duhovni teden za družine.

Dani in Vilma Siter sta »oče in mama« pestremu dogajanju oznanjevanja evangelija družinam, v katerega sta vključila tudi druge sodelavce. Danes sta močna opora gibanju in duhovna spodbuda s svojim rednim zakramentalnim življenjem, dnevnim obiskom svete maše, velikim poznavanjem Svetega pisma, poglabljanjem v Božjo besedo in življenjem po njej. Navdušuje tudi njuna iskrenost pri vseh pričevanjih, ko jasno povesta, da nista svetnika, Gospod pa je tisti, ki ju vedno znova pripelje v edinost odnosa moža in žene. S svojo besedo in delom sta zgled vsem, predvsem zakonskim parom, ki želijo slediti vrednotam društva Družina in Življenje: osebni veri, zavezi med možem in ženo, času za sozakonca in družino ter zvestobi dani besedi.