Pogovori v Rotundi svetega Elija: Duhovnik - podoba Očetovega usmiljenja

13.4.2016 ob 20:00 Koper Škofija Koper, Duhovniki
msgr. Vinko Paljk msgr. Vinko Paljk

V sredo, 13. aprila 2016, ob 20. uri, v Rotundi svetega Elija (Dijaška ulica, Koper) bo pogovorni večer na temo Duhovnik - podoba Očetovega usmiljenja. Gost večera bo župnik v Portorožu msgr. Vinko Paljk. Pogovor bo vodil Ivo Bevk.

Gost bo skušal odgovoriti na naslednja vprašanja:
-      Kakšen je izziv svetega leta usmiljenja za delo in podobo duhovnika v Cerkvi in v družbi? Božje usmiljenje je neskončno, ljudje smo lahko usmiljeni v omejenem obsegu, v majhnih dejanjih. Kako vas leto usmiljenja, kot duhovnika navdihuje pri vaših delih usmiljenja?
-      Duhovnik se s svojim posvečenjem in poslanstvom poistoveti s Kristusom (pri evharistiji: To je moje telo, pri sveti spovedi: Jaz te odvežem od tvojih grehov) Kaj to pomeni za vse njegovo življenje?
-      Kako biti dober Samarijan, da pri tem ne prizadenemo človeka, ki mu nudimo pomoč? Na kaj moramo biti pozorni?
-      Nekateri Cerkvi očitajo nasilje in netolerantnost glede spolnosti in telesa, nasilje do žensk, do znanosti, do drugih religij, pri kopičenju materialnega bogastva…, kar je daleč od Božje ljubezni in usmiljenja. Kako odgovoriti na te očitke?
-      Kako pravilno razumeti odnos med naukom o izvirnem grehu in naukom o Božjem usmiljenju? Je prebujanje očitkov krivde v ljudeh in grožnje s peklom, potreba in sprejemljiva praksa?
-      Kaj pa spreobrnjenje duhovnika; kako bi lahko bili bolj usmiljeni? Kako doživljate papeža Frančiška v njegovem delu in učenju? Papež Frančišek duhovnike opozarja na nevarnost slepote, do katere pride, ko zanemarijo evangelij in se izgubijo v »kompliciranih teologijah«. Oče je tekel naproti izgubljenemu sinu, ki se je vračal domov, ga objel, poljubljal in mu pripravil gostijo. Kako duhovnik sporoča ljudem Božje usmiljenje, jim odpušča grehe in skupaj z njimi praznuje Božje usmiljenje?
-      Sedem zakramentov je največji zaklad Cerkve. Kako je duhovnik na pravi način služabnik zakramentov? Kako se izogniti preveliki strogosti in formalizmu, po drugi strani pa preveliki popustljivosti in razpuščenosti glede obhajanja in prejemanja zakramentov?
-      V naši družbi doživljamo zelo globoko sekularizacijo, vse, kar je sveto, smo nekako oskubili, odpravili. Kako doživljajo ljudje duhovnika? Nekateri menijo, da je v Cerkvi preveč človeškega (sociologija, psihologija, ekologija…) in premalo zavedanja prisotnosti Boga. Kakšna je poslanstvo duhovnika in kaj so naloge laikov, ki so strokovnjaki za določena področja? Kaj je najlepše v vašem duhovniškem delu in kaj vam je najbolj težko?
-      Kateri duhovniki so bili vaši vzorniki?
-      Kaj je vzrok za pomanjkanje duhovnih poklicev in kako začeti z delom na tem področju?

                                                                        Rotunda svetega Elija

Kontaktna oseba:
Bogdan Vidmar, e-mail: [email protected]; GSM: 051 323 165.