Pogreb žrtev iz rudnika Huda jama

3.10.2016 Celje, Teharje, Maribor Cerkev v Sloveniji, Sprava
Huda jama - vhod v rov sv. Barbare Huda jama - vhod v rov sv. Barbare

V ponedeljek, 3. oktobra 2016, bo ob 10. uri celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek pri kapelici ob vhodu v rov sv. Barbare opravil prvi del pogreba žrtev iz množičnega morišča in grobišča Huda jama. Pogrebni obred, ki običajno poteka na domu pokojnika ali pri mrliški vežici na domačem pokopališču, bo na  tem mestu simboličen začetek krščanskega pogreba skoraj 800 že izkopanih žrtev, končal pa se bo v četrtek, 27. oktobra 2016, z obredom mariborskega nadškofa metropolita msgr. Alojzija Cvikla na pokopališču Dobrava pri Mariboru ob navzočnosti predstavnikov civilne družbe in države.

Pokop anonimnih žrtev na pokopališču Dobrava pri Mariboru bo omogočal njihovo poznejšo sledljivost, saj bodo žrtve pokopane posamično. Ko bo v prihodnosti prišlo do identifikacije  žrtev, bodo slovenske žrtve lahko pokopane v družinske grobove, mogoča pa bo tudi določitev skupnega pokopališča na Teharjah.

Udeležence pogrebnega obreda pri kapelici ob vhodu v rov sv. Barbare prosimo, da upoštevajo navodila glede gibanja na območju gradbišča, vse pa vabimo, da se udeležite tudi slovesnosti v Mariboru 27. oktobra.

V nedeljo, 2. oktobra 2016, ob 11. uri. bo celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek daroval sveto mašo na grobišču v Bukovžlaku v župniji Teharje. Po maši bo kulturni program. Na grobišču Bukovžlak je sv. maša za pokojne tudi na vernih duš dan, v sredo, 2. novembra 2016 ob 14. uri. Daroval jo bo celjski opat in generalni vikar celjske škofije g. Marjan Jezernik.

Pogreb žrtev iz Krimske jame v Begunjah nad Cerknico bo 9. oktobra.

Besedilo je delno povzeto iz tednika Družina (letnik 65, št. 39, str. 14).


Več na: