Pojasnila o pismu nadškofa Urana slovenskim škofom in druga odprta vprašanja

6.8.2012 Cerkev na Slovenskem Cerkev v Sloveniji

Pismo nadškofa Urana slovenskim škofom

Potrjujemo, da so slovenski škofje, med njimi tudi ljubljanski nadškof msgr. dr. Anton Stres, prejeli danes v javnosti objavljeno pismo upokojenega ljubljanskega nadškofa msgr. Alojza Urana. Nadškof Stres je pismo prejel šele 23. julija 2012, kljub temu, da je odtisnjeni datum na poštnem žigu 20. junij 2012. Slovenski škofje pisma ne komentirajo.

Ljubljanski nadškof Stres nima pristojnosti nad upokojenim nadškofom Uranom

Kar zadeva konkretno ravnanje ljubljanske nadškofije, ponavljamo že večkrat povedano trditev, da ljubljanski nadškof nima nikakršnih pristojnosti nad upokojenim nadškofom Uranom. To je izključna pristojnost Apostolskega (Svetega) sedeža.
 
Določilo iz dogovora iz leta 2009 med Kongregacijo za škofe in nadškofom Uranom ostaja v veljavi

V dogovoru z apostolskim nuncijem v Republiki Sloveniji msgr. dr. Juliuszem Januszem sporočamo, da je nuncij nadškofa Urana obiskal v bolnišnici v torek, 31. julija 2012, torej dan po njegovi hospitalizaciji (prim. http://katoliska-cerkev.si/upokojeni-ljubljanski-nadskof-msgr.-alojz-uran-je-bil-sprejet-v-bolnisnico in http://katoliska-cerkev.si/upokojeni-ljubljanski-nadskof-msgr.-alojz-uran-ostaja-v-ukc-ljubljana), in mu zagotovil, da še vedno velja določilo iz dogovora iz leta 2009 med Kongregacijo za škofe in nadškofom Uranom. Nadškof Uran bo zdravstveno oskrbo v Sloveniji lahko iskal, kadar koli in dokler bo potrebno.

Sveti sedež preiskuje cerkvenopravno odgovornost za finančni zlom v mariborski nadškofiji, vendar v zadnjem času le-ta ni ustanovil nobene nove komisije

Kakor je bilo pojasnjeno na novinarski konferenci 8. maja 2012 v Ljubljani, Sveti sedež preiskuje cerkvenopravno odgovornost za finančni zlom v mariborski nadškofiji. V času po tem Sveti sedež ni ustanovil nobene nove komisije.