Pomoč Karitas otrokom s šolskimi potrebščinami

28.8.2014 Karitas, Študent
Foto: Škofija Novo mesto Foto: Škofija Novo mesto

V letošnjem poletju so do konca avgusta škofijske Karitas v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Celju, Murski Soboti in Novemu mestu pomagale 8.593 socialno ogroženim otrokom, od tega 7.304 osnovnošolcem in 1.289 dijakom. Skupaj je bilo za pomoč v obliki paketov šolskih potrebščin ter bonov in naročilnic za nakup šolskih potrebščin na škofijskih Karitas v avgustu porabljenih 242.316,00 EUR. Pomoč poteka tudi na ravni župnijskih Karitas, za katere bodo podatki znani ob koncu koledarskega leta. Glede na prve podatke in vse večje število prošenj lahko z gotovostjo rečemo, da bo prek Karitas tudi letos več kot 12.000 otrok deležnih pomoči v obliki šolskih potrebščin.

Velik del sredstev za pomoč smo pridobili z dobrodelno akcijo Otroci nas potrebujejo, v kateri se je do sedaj zbralo 115.000,00 EUR. Poleg sredstev iz omenjene akcije, je bil del sredstev pridobljen tudi v akcijah škofijskih in župnijskih Karitas, preostanek pa je prispevala Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO).

Otroci so prejeli tudi zvezke, ki so jih po osnovnih šolah v akciji Pokloni zvezek podarili njihovi sovrstniki. V letošnjem maju in juniju je bilo tako zbrani 26.530 zvezkov in 210 tempera barvic. Odzvalo se je 275 osnovnih šol in 118 vrtcev. Poleg svojega prispevka so otroci v podarjene zvezke priložili lepe misli, sporočila ali slike za otroke v stiski. Karitas ob tej priložnosti izreka veliko zahvalo več kot 1.300 učiteljem in več kot 400 vzgojiteljem za pripravljenost in spodbudo učencev in malčkov k solidarnosti. Učenci in učitelji OŠ Antona Tomaža Linharta iz Radovljice so zbrali največje število zvezkov in sicer kar 791. Sledila jim je OŠ Franceta Prešerna Kranj  ter OŠ Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem. Najbolj solidarni pa so bili v vrtcu VVZ Kekec Grosuplje , kjer so zbrali kar 335 zvezkov in 30 kompletov tempera barvic, sledil jim je vrtec Litija in Vrtec Delfino Blu Koper, enota Hrvatini. Številni učitelji in vzgojitelji so izvedli tudi posebne delavnice, v katerih so si otroci ogledali film z naslovom Pokloni zvezek, prebrali resnične zgodbe socialno ogroženih družin in se o tem tudi pogovorili.

Začetek šolskega leta za mnoge socialno ogrožene družine predstavlja hudo finančno breme, saj je že v poletnih mesecih potrebno pokriti stroške za nakup šolskih potrebščin in delovnih zvezkov. Stroški za posameznega osnovnošolca znašajo tudi več kot 200 EUR, kar je odvisno od šole in razreda. V primeru srednješolcev so stroški lahko še precej večji. To je seveda šele začetek, saj se bremena za starše mesečno nadaljujejo tudi med šolskim letom. Še posebej so v velikih težavah družine z enim staršem, velike družine, družine, ki so se zadolžile pri urejanju stanovanjskih pogojev in družine s starši, ki so brezposelni ali prejemajo minimalno oziroma neredno plačo.

Na Karitas se po tovrstno pomoč zadnja leta obrača vse več otrok. Leta 2008 smo s šolskimi potrebščinami pomagali približno 6.500 otrokom, v zadnjih letih od začetka gospodarske krize pa številka narašča in je lani dosegla 12.466 otrok. Skupna pomoč s šolskimi potrebščinami pa je v letu 2013 znašala 369.065,00 EUR. Številnim otrokom pomagajo tudi šole, ki imajo organizirane šolske sklade, pomoč nudijo centri za socialno delo in seveda druge humanitarne organizacije.

Akcija zbiranja sredstev v dobrodelni akciji Otroci nas potrebujejo se bo nadaljevala tudi v prihodnjih mesecih, saj Karitas osnovnošolcem pomaga tudi v času šolskega leta.  Med letom je pomoč še posebej namenjena plačilu obšolskih dejavnosti, kosil in prevozov za dijake iz oddaljenih krajev.

Še vedno pa zbiramo nove, velike črtaste zvezke ali tempera barvice, ki jih mogoče oddati na najbližji Karitas ali finančna sredstva za pomoč otrokom na transakcijski račun: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, sklic: 3620, namen: Otroci nas potrebujejo. Zbiranje sredstev poteka tudi prek SMS-sporočilom s ključno besedo KARITAS na 1919, s katero se daruje 1 EUR.

S 1. septembrom se bo v akcijo zbiranja sredstev za šolske potrebščine vključil tudi portal Kuponko.si, kjer bo mogoče neposredno darovati za šoloobvezne otroke  v Sloveniji. Šolske potrebščine pa bomo zbirali tudi v nedeljo, 31. 8. 2014 na Čarobnem dnevu v Volčjem potoku. Prisrčno vabljeni.

Besedilo je pripravil generalni tajnik Slovenske karitas Imre Jerebic.

Besedilo v pdf