Poročilo in zaključki 1. nacionalne konference o duhovni in religiozni oskrbi v Sloveniji

Dom sv. Jožef je v sodelovanju s Teološko fakulteto v petek, 8. marca 2019, pripravil prvo nacionalno konferenco o duhovni in religiozni oskrbi v Sloveniji.

Z namenom širjenja zavedanja, da duhovna oskrba ni vedno enaka religiozni oskrbi, da jo lahko presega in je namenjena vsem, ne glede na versko prepričanje, tudi tistim, ki se ne izrekajo za verne, so o temeljih in pomenu duhovne in religiozne oskrbe spregovorili: izr. prof. dr. Branko Klun in doc. dr. Andrej Šegula oba iz Teološke fakultete Ljubljana. Prof. dr. Piotr Krakowiak iz poljske univerze Nikolaja Kopernika je pojasnil razlikovanje med duhovno in religiozno oskrbo.

V popoldanskem delu so svoj poklic, delovanje in pogled na  izobraževanje o duhovni oskrbi predstavili: vojaški vikar Matej Jakopič, policijski vikar Igor Jereb, bolniški kurat msgr. Miro Šlibar in zaporniški vikar Robert Friškovec

Konferenca se je končala s sprejemom zaključkov:

  • Pojem duhovnosti je širši kot pojem religioznosti;
  • Vsi ljudje, ne glede na versko ali kulturno izhodišče imamo duhovne potrebe, ki jih je potrebno prepoznavati in nanje sočutno ter spoštljivo odgovarjati;
  • Potrebna je vizija duhovne oskrbe, ki bo na različne načine odgovarjala na duhovne potrebe sočloveka;
  • Človek, ne glede na njegova osebna prepričanja in življenjske usmeritve je središče duhovne oskrbe;
  • Za prepoznavanje, ocenjevanje in zadovoljevanje duhovnih potreb so potreba znanja. Potrebna so tako usposabljana za zaposlene različnih poklicev, ki se pri svojem delu srečujejo z duhovnimi potrebami sočloveka, kakor tudi za duhovne oskrbovalce, ki bi znanja pridobili na specialistični ravni.