Poročilo nabirke za Ukrajino

21.9.2016 Cerkev na Slovenskem Akcija, Cerkev v Sloveniji, SŠK, Prostovoljstvo, Mir

Na pobudo papeža Frančiška je v nedeljo, 24. aprila 2016, po vseh evropskih katoliških župnijah potekala posebna nabirka za Ukrajino. Slovenska škofovska konferenca (SŠK) se je pridružila nabirki in slovenski verniki so ob tej priložnosti darovali 158.914,24 EUR sredstev. Znesek je SŠK nakazala Svetem sedežu, ki je zadolžen za organizacijo nabirke in posredovanje pomoči v Ukrajino.

Slovenski škofje se iskreno zahvaljujemo vsem dobrotnikom, ki so prispevali svoj dar za tiste, ki najbolj trpijo za posledicami nasilja v Ukrajini. Spopadi so povzročili na tisoče mrtvih in več kot milijon oseb je bilo prisiljenih zapustiti svoje domove. To je predvsem prizadelo ostarele in otroke. Bog povrni vsem!

Nabirko za Ukrajino je sveti oče naznanil na nedeljo Božjega usmiljenja, 3. aprila, ter pozval, da priskočijo na pomoč vsi, “ki imajo žejo po spravi in miru”. Papež je pozval k zbiranju pomoči za tiste, ki trpijo posledice nasilja v Ukrajini, na tiste, ki so na predelih, razdejanih zaradi sovražnosti.