Poročilo o praznovanju Grozdetovega godu na Zaplazu 2012

26.5.2012 Škofija Novo mesto, Zaplaz Škofija Novo mesto, Alojzij Grozde
Alojzij Grozde Alojzij Grozde

Pred dvema letoma je bil na slovenskem evharističnem kongresu v Celju mučenec Alojzij Grozde prištet med blažene in dosegel čast oltarja. Lani so bile njegove relikvije iz pokopališča v Šentrupertu na Dolenjskem slovesno prenesene v obnovljeno osrednje Marijino romarsko središče novomeške škofije na Zaplazu ter umeščene v stranski oltar pred barvitim mozaikom ekipe iz Centra Aletti, ki deluje pod vodstvom slovenskega jezuita p. Marka Ivana Rupnika. Lani je Zaplaz obiskalo okoli 32.000 romarjev, ki se tam posebej priporočajo Mariji in prvemu slovenskemu blaženemu mučencu Alojziju Grozdetu.

God bl. Alojzija Grozdeta je sicer postavljen na njegov rojstni in krstni dan, 27. maja, ko se je rodil v Gorenjih Vodalah v župniji Tržišče. Ker je datum letos sovpadal s slovesnim praznikom binkošti, so Grozdetov god tokrat praznovali že dan prej.

Praznovanje godu blaženega Alojzija Grozdeta je dopoldne privabilo na Zaplaz mnogo romarjev in precejšnje število duhovnikov, ki so skupaj s škofom Andrejem Glavanom obhajali evharistično daritev. Pred mašo so bogoslovci novomeške škofije pripravili molitveno uro, ki je prisotnim prebujala zavest soodgovornosti za rast pristnega krščanskega življenja in spodbujala k zavzeti molitvi za nove duhovne poklice.

V nagovoru med mašo je, v povezavi z bližnjim binkoštnim praznikom, škof Andrej Glavan izpostavil, kako je bil Sveti Duh s svojim delovanjem navzoč v vseh pomembnih trenutkih zgodovine odrešenja, od stvarjenja, preko Jezusovega učlovečenja do ustanovitve Cerkve na binkoštni dan, ko so učenci prejeli Svetega Duha in postali Kristusovo skrivnostno telo. Kakor učence je Sveti Duh tudi bl. Alojzija Grozdeta preobrazil v pogumnega pričevalca za Kristusa. Podelil mu je dar moči, da je ohranil svojo zvestobo in ljubezen do Boga vse do prelitja krvi, ko je padel kot žrtev revolucije. Celoten škofov nagovor je dosegljiv na tej povezavi.

Po maši je bil blagoslov z Grozdetovimi relikvijami. V Grozdetovi kapeli so duhovniki zapeli Grozdetove litanije. Petje pri celotni slovesnosti so vrhunsko oblikoval pevci cerkvenega pevskega zbora iz župnije Semič.

Popoldne sta med 16.00 in 19.30 v svetišču na Zaplazu potekala večurno branje Svetega pisma in molitvena ura v organizaciji katoliških gibanj. Več ...

Ob 20.00 je bila na programu uprizoritev hagiografske drame o blaženem mučencu Grozdetu v izvedbi Antonovega odra iz župnije Ljubljana Vič. Več o drami si preberite v posebnem članku in galeriji.


Poročilo je pripravil tajnik Škofije Novo mesto Janko Pirc.