Poročilo s sklepa molitvene osmine za edinost kristjanov v Celju

Po svetu, v Sloveniji in tudi v Celju je od 18. od 25. januarja 2012 potekalo molitveno dogajanje s pomenljivim sporočilom. Kristjani različnih cerkvenih skupnosti in veroizpovedi so se srečevali in združevali v molitvi za edinost, za preseganje razlik, za spoznavanje drug drugega in zbliževanje vseh, ki izhajajo iz skupnih korenin Kristusovega nauka.

V celjski stolnici sv. Danijela je bilo v sredo, 25. januarja 2012, srečanje ob sklepu molitvene osmine. Domači škof Stanislav Lipovšek je ob 18.00 skupaj s celjskimi duhovniki daroval mašo. V nadaljevanju večera so se jim pridružili tudi vidni predstavniki bratskih krščanskih Cerkva: evangeličanski škof mag. Geza Erniša, protojerej-stavrofor Milan Duduković, paroh Srbske pravoslavne Cerkve v Celju jerej Goran Šljivić, paroh v Novem mestu in jerej Isa Kidess, ki je s svojimi sirskimi koreninami k bogoslužju doprinesel širšo ekumensko in narodnostno razsežnost.

Navzoči so kot enaki med enakimi sodelovali pri lepem molitvenem bogoslužju, v katerega je vsak vnesel nekaj svoje značilne tradicije z molitvami, nagovorom in pesmijo, kar se je prisotnih vernikov močno dotaknilo. Lahko so začutili, da različne tradicije predstavljajo medsebojno obogatitev in pomagajo na skupni poti k Bogu.

Za lepoto bogoslužja so poskrbeli pevci stolnega zbora sv. Danijela s solisti, bralci, ministranti, pevec Andrea Kidess, ki je zapel čudovito hvalnico Mariji po bizantinskem napevu, ter drugi sodelavci.

Molitvena osmina za edinost kristjanov je priložnost, da tudi v vsakdanjih srečanjih in medsebojnih odnosih skrbimo za preseganje ločitev in zamer in se trudimo, molimo in delamo za skupne vrednote in skupno dobro.


Poročilo je pripravil Klemen Sitar.