Poročilo z ekumenskega srečanja v pri Sv. Trojici v Ljubljani

19.1.2012 Ljubljana Cerkev v Sloveniji, Ekumenizem
Uršulinska cerkev Uršulinska cerkev

V molitveni osmini za edinost kristjanov v župnijski cerkvi Sv. Trojice v Ljubljani tradicionalno pripravijo srečanje predstavnikov različnih krščanskih Cerkva. Srečanje je letos potekalo 19. januarja v treh delih in sicer v obliki evharističnega bogoslužja, ekumenskih pričevanj in molitve ter prijateljskega druženja.

Organizator dogodka je domači župnik in dekan Dragan Adam, v zadnjih letih pa z ekumenskimi nagovori sodeluje tudi častni kanonik Anton Rojc. V karizmatičnem duhu svoj delež prispevajo tudi predstavniki gibanja fokolarov oz. Marijinega dela. Njegova zastopnika sta bila Mirjam Horzelenberg in Silvester Gaberšček. Pri programu so sodelovali pevci iz župnijskega pevskega zbora iz Trnovega v Ljubljani. Somaševanje duhovnikov je vodil ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres, zbrane pa je nagovoril tajnik Slovenskega ekumenskega sveta Bogdan Dolenc.

Pričevanja predstavnikov različnih krščanskih Cerkva je moderiral Anton Rojc. V ekumenskem duhu so o svojih izkušnjah na področju medsebojnih stikov spregovorili evangeličanski škof Geza Erniša, pravoslavni paroh protojerej Peran Bošković in nadškof Anton Stres. Ključno sporočilo je bilo, da je med kristjani različnih veroizpovedi veliko več vsebin, ki medsebojno gradijo in povezujejo, kot tistih, ki ločujejo, oddaljujejo ali razdvajajo.

Neformalni del dogodka je potekal v prostorih sester uršulink. Prijateljska beseda je prepotrebna oblika ekumenskega delovanja, ki pripravlja pot za večjo in bolj polno obliko edinosti v veri v prihodnje.


Poročilo je pripravil duhovni pomočnik v župniji Ljubljana – Sv. Trojica Anton Rojc.