Postne akcije in vzpodbude Škofijske karitas Koper 2016

16.2.2016 Akcija, Karitas, Post

Tudi Škofijska karitas Koper želi v postu spodbuditi k molitvi, odpovedi in dobrim delom. Pridružujemo se pobudam Slovenske karitas, ki so objavljene na spletni strani http://www.karitas.si/post.

Še posebej bi radi opozorili na:

  1. V teh dneh je med bralce Primorskih novic prišla zgibanka Ne pozabimo s podnaslovom Streha nad glavo. Z zbranimi sredstvi bo nabavljen gradbeni material, s katerim bodo poleti v delovnem taboru mladi, predvsem dijaki Škofijske gimnazije iz Vipave in starejši mojstri, pomagali do strehe nad glavo socialno ogroženi družini v Bosni. Dijakinja, udeleženka lanskega delovnega tabora, je zapisala: »Prišel je začetek avgusta in prostovoljci smo se v sodelovanju Škofijske karitas Koper in Škofijske gimnazije Vipava odpravili na že 15. delavni tabor z naslovom Streha nad glavo. Tokrat je bil naš cilj Prijedor, kjer prebiva 3 članska družina, za katero smo gradili hišo.  Imeli smo priložnost, da jo osebno spoznamo,  saj so se nam pridružili pri sv. maši in večerji. Oče Kazimir ima zaradi delavne nesreče poškodovano roko, kar je tudi vzrok za njegovo brezposelnost. Z ženo imata hči Kristino, ki obiskuje 6. razred. Njihova hvaležnost in prijaznost nam je dala dodaten elan in vztrajnosti pri delu na gradbišču.«
  2. 40 dni brez alkohola, kjer z odpovedjo kažemo solidarnost do vseh, ki trpijo zaradi posledic pretiranega uživanja alkohola.  V Koprski škofiji bomo obeležili to 6. 3. s križevim potom ob 14,30 iz Prevala in sveto mašo ob 16.00 na Sveti gori.
  3. Plamen upanja za otroke v stiski, ki je namenjena predvsem veroučnim skupinam, da se na različne načine odpovejo nečemu ali dejavno sodelujejo (npr. zbiranje starega papirja, priprava dobrodelnega koncerta…) za pomoč sovrstnikom doma ali v BIH. Plamen upanja prižigamo tako, da otroku namenimo 25 Eur mesečno za njegove najnujnejše potrebe. Trenutno tako pomoč dobiva 126 otrok v Koprski škofiji in 76 otrok v škofiji Banja Luka.
  4. Nabirka velikega četrtka je po nekaterih župnijah že tradicionalno namenjena družinam in posameznikom, ki jih je v domači župniji ali širše doletela stiska (brezposelnost, bolezen, smrt, nesreča). To je veliko znamenje za tiste, ki dajo, kot za tiste, ki prejmejo.

Karitas vabi, da bi v postnem času živeli preprosto, predvsem pa, da bi to, kar bi zaradi naše odpovedi prihranili, namenili ljudem, ki so v stiski. Za nekatere so postni dnevi odpoved hrani, za druge pijači, nekateri se odrečejo 'tehniki' ali raznim razvadam. Papež Frančišek nam v postni poslanici naroča naj bomo usmiljeni do bratov in sester v stiski.

Sporočilo pripravila: Jožica Ličen, namestnica ravnatelja, GSM: 041 429 713.