Poti k Bogu: 25-100

21.6.2018 Škofija Murska Sobota Knjižne novosti, Kultura, Škofija Murska Sobota
Naslovnica 100. številke Poti k Bogu Naslovnica 100. številke Poti k Bogu

Danes, 21. junija 2018, ob godu sv. Alojzija, je izšla 100. številka glasila Poti k Bogu.

V uvodniku, ki ga je pod naslovom Sto poti zapisal urednik Lojze Kozar ml., beremo:

Sto in še več poti vodi od Dolenec do Apač ali od Razkrižja do Kuzme. Lahko potujem po tej ali oni poti, zavijem zdaj desno zdaj levo. Lahko grem peš, lahko se peljem z avtom, lahko letim z letalom. Navadno izberem najboljšo pot, da pridem na cilj.
Tudi v življenju vodi sto poti. Tudi na tem potovanju moram izbirati, moram poznati cilj. Na tej poti nas spremlja glasilo Poti k Bogu, ki izhaja od posta 1993, torej že petindvajset let. Smo torej v srebrnem letu Poti, smo pri okrogli stoti številki.

Prva številka Poti k Bogu je izšla »v postu in veliki noči« 1993, kakor je bilo zapisano v podnaslovu. To občasno glasilo so izdali duhovniki lendavske dekanije, uredila pa sta jo Lojze Kozar st. in ml. Namen tega glasila je zapisan v uvodniku, ki ga je v imenu duhovnikov lendavske dekanije napisal Lojze Kozar st.: »Z željo, da bi skupaj z vami pod Jezusovim vodstvom in Marijinim varstvom potovali k Bogu Očetu, vam pošiljamo ta skromen list z naslovom POTI K BOGU in želimo, da bi temu prvemu zvezku ob raznih priložnostih, zlasti ob velikih praznikih sledili še drugi.«

Želja se uresničuje. Izšlo je že 100 številk in tri posebne: ob 50. številki so izšle Zlate poti (september 2005), ob razglasitvi Škofije Murska Sobota (junij 2006) in ob 100-letnici rojstva msgr. Lojzeta Kozarja (november 2010). Razen tega pa še naprej potujemo pod Jezusovim vodstvom in pod Marijinim varstvom. Številni ljudje so od izida prve številke še končali svoje zemeljsko potovanje in so prispeli k Bogu Očetu. Med njimi gotovo prvi urednik, zdaj Božji služabnik Alojzij Kozar.

Prvih šest številk so izdali duhovniki lendavske dekanije, s sedmo številko so Poti vstopile tudi med vernike soboške dekanije. Uredniškemu odboru pa se je pridružil Ivan Camplin. Večja sprememba se je zgodila junija 1999, ko so se uredniškemu odboru pridružili Jože Hozjan, Franc Tement in Stanislav Zver. Za krajši čas so sodelovali še drugi uredniki. V letu po ustanovitvi Škofije Murska Sobota je glasilo postalo škofijsko (junij 2007, št. 56) in ga prejemajo in sooblikujejo tudi verniki na desnem bregu Mure. Od 78. številke leta 2012 se glasilo tiska v barvni tehniki. Od 28. številke so bile tudi strani za mlade (Mlade poti, kasneje Luč mladih).

Sto številk v omari obsega 26 cm dolžine. To se da izmeriti. Ne da se pa izmeriti vpliva, ki so ga Poti k Bogu imele na ljudi v teh petindvajsetih letih. Tudi se ne da izmeriti truda tistih, ki so pisali, urejali, lektorirali, oblikovali, razvažali in razdeljevali to naše skupno glasilo. Poti so se lotevale različnih tem od strogo verskih do kulturnih, vzgojnih in splošno človeških. Glasilo še vedno izhaja štirikrat letno, čeprav je bilo že kar nekaj pobud, da bi izhajalo pogosteje.

V nekem smislu lahko rečemo, da so Poti k Bogu nadaljevanje Marijinega lista, ki ga je Jožef Klekl st. izdajal od leta 1904 do 1941. Kakšne bodo Poti k Bogu v prihodnje, je odvisno od mene in tebe, od tistega, ki piše in oblikuje vsebino, in od tistega, ki bere in ob prebranem razmišlja. Bog daj, da bi bilo enih in drugih vedno dovolj, da bi sleherni prebivalec dežele ob Muri delal korake v pravo smer, da bi »pod Jezusovim vodstvom in Marijinim varstvom potovali k Bogu Očetu.«

Slika na naslovnici:
Diakon Aljaž Baša stopa med nas kot novomašnik. Veseli se župnija Beltinci, veseli se škofija Murska Sobota. Veseli se zato, ker z novomašnikom prihaja nekdo, ki bo dvigal posvečeno hostijo, Kristusovo telo, da bomo deležni Božjega blagoslova, njegove moči. Naj novomašnik s svojim pričevanjem spodbuja mlade, da bodo prisluhnili Kristusovemu klicu in nanj odgovorili. Številka 25 spominja na srebrni jubilej izhajanja glasila Poti k Bogu, številka 100 pa na stoto številko.


Vsebina 100. številke Poti k Bogu:
Uvodne poti
Lojze Kozar ml.: Sto poti

Žgoče poti
Lojze Kozar ml.: Naše luči - Dr. Franc Ivanocy
dr. Jožef Smej: Ivanocyju, prekmurskemu Slomšku

Verske poti
dr. Franc Zorec: Pismo staršem 22
Intervju z novomašnikom Aljažem Bašo

Andrej Lažeta: Kako in zakaj spoštovati Marijo? - 4
Andrej Lažeta: Katoliški pomisleki

Svete poti
Božji služabnik Danijel Halas
dr. David Kraner: Junaškost ali egalitarizem
Lojze Kozar ml.: Pregled dogodkov
Božji služabnik Alojzij Kozar
Klavdija Dominko:V tem je radost
Lojze Kozar ml.: Pregled dogodkov

Škofijske poti
Na kratko
Napovednik pastoralnih dogodkov

Luč mladih
Ministranti
Kviz

 

POTI K BOGU

STOPINJE

Več na spletni strani Škofije Murska Sobota