Praznovanje dneva državnosti s kresovanjem 2013

23.6.2013 ob 19:30 Valična vas pri Zagradcu Cerkev na Slovenskem, Kultura, Praznik
Nadškof Anton Stres vodi somaševanje duhovnikov Nadškof Anton Stres vodi somaševanje duhovnikov

Na predvečer praznika Janeza Krstnika je sveto mašo za domovino ob dnevu državnosti v Valični vasi pri Zagradcu daroval ljubljanski nadškof metropolit dr. Anton Stres.

Somaševali so dekan dekanije Žužemberk Franc Vidmar, domači župnik Boris Žerovnik, vojaški vikar Jože Plut, policijski vikar Janez Novak vojaška kaplana Aleksander Urek in Milan Pregelj ter drugi sobratje v duhovništvu. Po maši je sledil kulturni program, ob sklepu katerega je gospod nadškof prižgal kres. Slovesnost s kresovanjem so pripravili župljani in krajani Zagradca in vaščani Valične vasi skupaj z Vojaškim vikariatom.

Domačini so se izkazali za zelo gostoljubne, kulturno ozaveščene, odlikuje pa jih tudi velika domoljubna zavest. Za prepevanje je poskrbel zagraški mešani pevski zbor in njegov moški sestav pod vodstvom Roberta Kohka. Solist je bil pripadnik Slovenske vojske Matej Kastelic. Interpretirali so domoljubne pesmi in odlomek iz filmske mojstrovine Veliki diktator.

Obiskovalce so na njihovi poti s ponosom navdajale slovenske zastave, izobešene na hišah omenjenih vasi … Prireditev je potekala štirinajsto leto zapored.


Silvestra Sadar