Predavanje z naslovom Krščanski kulturni model

22.3.2023 ob 19:45 Nova Gorica Izobraževanje , Škofija Koper

V sredo, 22. marca 2023, ob 19.45 bo v dvorani konkatedrale Kristusa Odrešenika, Sedejeva ulica 2, 5000 Nova Gorica, predavanje duhovnika Milana Knepa z naslovom Krščanski kulturni model.

Milan Knep bo predstavil različne kulturne modele, ki nam pomagajo razumeti razmere v katerem živimo. Kako se v družbi dogajajo spremembe, krvave in mehke kulturne revolucije? Kateri dejavniki oblikujejo današnjo kulturo?  Vsak totalitarni sistem in vsaka ideologija izhaja iz svoje »biblije«. Kje so vzvodi sekularizacije, potrošniške kulture, hedonizma, seksualne revolucije, feminizma, Lgbtq+…? Kulturni modeli vplivajo na naše razmišljanje, čustvovanje, oblačenje, moralo, politiko, na naš odnos do telesa… Kaj je poslanstvo kristjanov v situaciji v kateri se trenutno nahajamo? Kakšno vlogo ima lahko pri tem sinoda o sinodalnosti Cerkve?

Milan Knep, je duhovnik ljubljanske nadškofije. V duhovnika je bil posvečen l. 1980. Od l. 1990 do l. 2000 je bil študentski duhovnik odgovoren za pastoralo mladih pri Slovenski škofovski konferenci. Bil je voditelj Medškofijskega odbora za študente (MOŠ), dejaven v SKAM-u, Združenju katoliških študentov, Medškofijskem odboru za mlade… Med leti 1990–2000 je bil odgovoren za izvedbo vseslovenskega srečanja mladih v Stični. Kot voditelj medškofijskega odbora za kulturo je prirejal forume za dialog med vero in kulturo. Od leta 2015 je v ljubljanski škofiji odgovoren za pripravo na zakon. Je pisec mnogih esejev, člankov in duhovnih misli. Pri založbi Kud Logos je izšla knjiga Eseji o križu, v kateri je zbranih 33 esejev. Milan Knep v teh esejih išče odgovore na vprašanja o pomenu vere za življenje; se sooča s sodobnimi družbenimi vprašanji; razbija laži in predsodke o krščanstvu in kristjanih.