Predsednik države odlikoval duhovnika Avgusta Ipavca

24.5.2018 Ljubljana Duhovniki, Glasba, Glasbenik, Kultura
Foto: Urad predsednika Republike/Tamino Petelinšek Foto: Urad predsednika Republike/Tamino Petelinšek

Z medaljo za zasluge je v četrtek, 24. maja 2018, predsednik republike Borut Pahor odlikoval duhovnika in skladatelja Avgusta Ipavca (1940) za izjemne glasbene stvaritve in promocijo slovenske kulture v tujini.

Kot so zapisali v utemeljitvi »celotni Ipavčev opus jemlje navdih iz spoštovanja do človeškega stvarstva in vsega božjega. Prelito v glasbeni jezik, ki ne potrebuje posrednikov, je njegovo humanistično sporočilo tudi dragoceno sporočilo slovenske ustvarjalnosti.«

Sklada v avstrijski bolnišnici
Skladatelj in duhovnik Avgust Ipavec, rojen leta 1940 v Gorici, je bil v duhovnika posvečen leta 1966 v Logu pri Vipavi. Prvo desetletje duhovniške službe je deloval v različnih slovenskih župnijah (v Cerknem, Izoli, Kobaridu, Idriji in Ravnici), medtem pa študiral na ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer je leta 1974 z odliko diplomiral iz kompozicije. Po diplomi je odšel na Dunaj, da bi se na glasbeni akademiji še izpopolnil. Odkril je, da se glasba in duhovništvo ne izključujeta, ampak ravno nasprotno. »Kolikokrat se moram prav umetnosti zahvaliti, da nisem brezčutno šel mimo človeka, ki trpi,« je pred leti povedal v pogovoru za Družino. Že štiri desetletja deluje kot dušni pastir v dunajski bolnišnici Otto-Wagner-Spittal. V goli delovni sobi s surovo obklesanimi tramovi, ki je spremenjena v skrit prostor z odprtimi vrati za sestre in zdravnike, duhovnik Ipavec – kadar mu čas med obiski bolnikov dopušča – ustvarja in piše skladbe. »Dvojno« življenje, duhovnika in skladatelja, se dopolnjuje. »Življenje duhovnika daje mogočen izraz drugemu življenju, življenju skladatelja. Njegove skladbe sledijo jasni duhovni zamisli,« so zapisali Avstrijci, ko so mu pred desetimi leti podelili Zlati častni znak Republike Avstrije.

Barve zelenega smaragda
Značilno za Ipavčevo ustvarjanje je, da piše za velike zasedbe – poleg orkestra vključi več zborov, recitatorjev, solistov, tudi plesalcev. Piše v več jezikih in za izvedbo povabi zbore iz različnih dežel. V svet glasbe se je zapisal s številnimi oratoriji, kantatami, mašami. Ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne, septembra 2016, so v baziliki na Sveti gori orkester, zbor, plesalci in recitatorji krstno izvedli Ipavčevo simfonično pesnitev Barve zelenega smaragda. Poldrugo uro dolgo glasbeno delo je skladatelj posvetil spominu padlim v septembrskih bitkah leta 1916 na Goriškem in na Sveti Gori. 

Več o Avgustu Ipavcu

Vir: Družina