Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na Sveti Gori ob evropskem dnevu spomina na žrtve totalitarnih režimov

20.8.2016 Sveta Gora Sprava, Država
Ob evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov se je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na Sveti Gori pri Gorici udeležil osrednjega spominskega dogodka - Foto: uradna stran Predsednika Republike Slovenije Ob evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov se je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na Sveti Gori pri Gorici udeležil osrednjega spominskega dogodka - Foto: uradna stran Predsednika Republike Slovenije

Ob evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov se je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor v soboto, 20. avgusta 2016, na Sveti Gori pri Gorici udeležil osrednjega spominskega dogodka, ki je bil pripravljen v okviru pobude Vseposvojitev. Ob tej priložnosti so predstavili projekt e-pokopališče, ob 14.30 pa je p. dr. Miran Špelič OFM daroval sveto mašo.

V nagovoru se je predsednik republike spomnil, kako sta pred dvema na Sveti Gori, na predvečer spominjanja začetkov prve svetovne vojne, z Giorgiem Napolitanom, tedaj predsednikom Italijanske Republike, odkrila klop miru. Predsednik Pahor je opozoril, da imamo Slovenci izkušnjo treh vojn, a da nam je odpuščanje po drugi vojni, osvobodilni kot tudi državljanski, šlo težje od rok.

Pobuda Vseposvojitev je osnovana na nacionalni zbirki podatkov o smrtnih žrtvah med prebivalstvom na območju Republike Slovenije med drugo svetovno vojno in neposredno po njej, ki je rezultat dolgoletne zgodovinopisne in žrtvoslovne raziskave Inštituta za novejšo zgodovino Slovenije. Na seznamu, ki ga še urejajo, je trenutno 99.706 imen.

 

Delno povzeto po uradni strani Predsednika Republike Slovenije in spletnega magazina časnik.si.