Predsednik SŠK škof Andrej Saje: »Ne smemo se navaditi na vojno. Molimo za mir! Delajmo za mir tam kjer zmoremo!«

29.3.2023 Novo mesto CCEE, Evropa, Mir
Foto: Jože Potrpin Foto: Jože Potrpin

V sredo, 29. marca 2023, je novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. dr. Andrej Saje v novomeški stolnici sv. Nikolaja daroval sveto mašo za žrtve vojne v Ukrajini in za mir. Svete maše v novomeški stolnici so se udeležili tudi ukrajinski begunci, ki živijo v Novem mestu in okolici.

Med pridigo je škof Saje poudaril, da kristjani, ki oznanjamo evangelij Vstalega, smo dolžni klicati resnico vere, da je Stvarnik Bog miru, ljubezni in upanja. Bog, ki želi, da bi bili vsi bratje. Ob tem je spomnil na željo papeža Frančiška, da bi čim prej prišlo do mirne rešitve konflikta, ki je povzročil že preveč trpljenja, smrti in uničenja. Predsednik SŠK je nato med pridigo pozval: »Ne smemo se navaditi na vojno. Molimo za mir! Delajmo za mir tam kjer zmoremo! Pomembna so majhna in drobna dejanja vsakega posameznika«.

Na pobudo Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE) so se lokalne Cerkve v Evropi povezale v "evharistično verigo" v skupni molitvi za mir.

Evropski katoličani smo se na pobudo CCEE v preteklosti že povezali v molitvi: leta 2020 za končanje epidemije covida-19, leta 2021 za žrtve epidemije, leta 2022 ob priložnosti posvetitve in izročitve Rusije in Ukrajine Marijinemu Brezmadežnemu srcu. Letos je CCEE povabil 39 evropskih škofovskih konferenc, da se v postnem času povežejo v t. i. evharistično verigo, kjer bo vsak dan v postu posamezna škofovska konferenca molila za žrtve vojne in za mir v Ukrajini.

Tajništvo SŠK