Predstavitev knjige Rosvite Pesek: Bučar

17.1.2017 ob 19:00 Celje Dom sv. Jožef, Država, Knjižne novosti, Kultura

Dom sv. Jožef Celje in Mohorjeva založba Celovec vabita na predstavitev knjige Bučar, ki bo v torek, 17. januarja 2017, ob 19. uri, v Kardinalovi dvorani Doma sv. Jožef Celje, Plečnikova ulica 29.

Gostja predstavitve bo avtorica dr. Rosvita Pesek. 

Rosvita Pesek v svoji tretji knjigi v zbirki »Kako so gradili državo« o pomembnih osebnostih slovenske osamosvojitve orisala vlogo dr. Franceta Bučarja od rojstva do smrti. Bil je gojenec »škofovih zavodov«, kjer je po lastnih besedah dobil temeljno infrastrukturo za svojo življenjsko pot, bil je partizan, zatem leto dni zaposlen v Udbi, vladni in skupščinski birokrat, profesor na pravni fakulteti, disident, ki to nikakor ni želel biti, bil je eden od avtorjev 57. številke Nove revije pa znameniti potnik v Strasbourg, zaradi česar si je prislužil naziv »narodni izdajalec«.

Bil je prvi delegat med 240 demokratično izvoljenimi v republiško skupščino, tisto skupščino, ki je ustvarila zakonodajne podlage za samostojno Slovenijo, in tisto, ki je po Bučarjevih besedah, izrečenih ob inavguraciji, končala državljansko vojno. Tlakoval je pot novi ustavi Republike Slovenije in velja za njenega očeta. Umrl je leta 2015 v 92. letu starosti.

»Bil je svojeglav, nepopustljiv, trmast, discipliniran in bojevit. Izvrsten mislec širokih obzorij. Taktik in analitik. Deloholik do zadnjega. Kristjan. Velik Slovenec in prepričan Evropejec.«