Predstavitev molitvenika in katekizma v romskem jeziku in knjiga o blaženem Romu Zefirinu Jimenezu Mallaju

11.8.2016 Ljubljana Cerkev v Sloveniji, Pastorala, Rom, SŠK

V Galeriji Družina so škof msgr. dr. Peter Štumpf, odgovoren za pastoralo romov pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK), Peter Kokotec, Koordinator za pastoralo romov pri SŠK, in Andrej Šter, predsednik Slovenskega društva Suverenega Malteškega viteškega reda v četrtek, 11. avgusta, predstavili katoliški molitvenik in katekizem v romskem in slovenskem jeziku Pogovarjam se z Bogom in knjige Cigan, Bogu vdan avtorja Maria Riboldija.

Pogovarjam se z Bogom
Izdajo molitvenika in katekizma Pogovarjam se z Bogom so omogočili Malteški red Slovenija, Celjska Mohorjeva družba, založba Družina in Slovenska škofovska konferenca. Knjiga je »dvojezična«: napisana je namreč v dolenjsko-slovenskem in prekmursko-slovenskem romskem narečju. V njej so zbrane najosnovnejše molitve in razlage zakramentov. Knjiga Pogovarjam se z Bogom je pomembna za pastoralo romov, je povedal »ciganski župnik«, kot se tudi sam imenuje, Peter Kokotec. Namenjena je otrokom in odraslim. Odlikujejo ga tudi slikovite ilustracije Zinke Žnideršič.Hkrati pa so se pri prevodu v romski jezik znova obudile tudi nekatere že skoraj pozabljene romske besede. Kako pomembno je brati božjo v svojem maternem jeziku, se je pokazalo tudi pri t. i. romatoriju. Romski otroci so zavzeto poslušali svetopisemske zgodbe v svojem, romskem jeziku, medtem ko jih v slovenščini niso pritegnile. Ob tem si lahko predstavljamo, kako so bili navdušeni naši predniki, ko so Božjo besedo lahko poslušali v vsem razumljivem slovanskem jeziku.

Andrej Šter, predsednik Slovenskega društva Suverenega Malteškega viteškega reda je pojasnil, da so se s podprli izdajo romskega molitvenika odločili zato, ker so hoteli podpreti rome, hkrati pa tudi vse druge, da bi molili skupaj z njimi in se znali z romi na Slovenskem pogovarjati.

Cigan, Bogu vdan
Blaženi cigan Zefirin Jimenez Malla, imenovan El Pelé je dokaz, da Bog kliče tudi tam, kjer mi mislimo, da ne, je dejal Peter Kokotec. Življenjepis prvega blaženega roma je predstavil škof Peter Štumpf. Rojen je bil leta 1861 v Španiji, umrl pa mučeniške smrti 9. avgusta leta 1936. torej smo letos praznovali 80-letnico njegovega mučeništva. El Pelé ni iskal načina, kako biti svet ali poseben, temveč kako biti s Kristusom sleherni trenutek, je poudaril škof. Kot trgovec je bil pošten, pomagal je mnogim v stiski. V cerkvi je našel prostor in svobodo zase. Izžareval je svobodo duha in veliko predanost Kristusu in predvsem Materi Božji, s katero so romski kristjani zelo povezani. S svojim življenjem je dokazal, da lahko sveto življenje živijo tudi ljudje, ki z nomadskim ali ciganskim življenjem pri večini vzbujajo nelagodje ali celo prezir.

El Pelé rad molil rožni venec. Ko so boljševiki od njega zahtevali, da se mu odpove, tega ni hotel storiti. Ubranil je čast lokalnega župnika, zato je bil skupaj z njim in nekaterimi drugimi ustreljen. Papež Janez Pavel II. ga je za blaženega razglasil 4. maja 1997.

»Knjiga resnično prikaže romsko dušo v vsej njeni polnosti, lepoti in zanimivosti,« je dejal škof Štumpf. Romski kristjani so zelo povezani z Marijo.

Vir: Družina