Predstavitev pastirskega pisma za postni čas

12.2.2012 Cerkev na Slovenskem Cerkev v Sloveniji, Post, Škof, SŠK
Slovenski škofje Slovenski škofje

Besedilo pastirskega pisma v celoti.


Slovenski škofje so za postni čas pripravili pastirsko pismo v pastoralnem letu družbenega nauka Cerkve oz. socialne pravičnosti, ki poteka pod geslom Pravičnost v ljubezni. Duhovniki bodo vsebino pri bogoslužju prebirali v nedeljo 12. in 19. februarja 2012.

Škofje v prvem delu pisma izpostavijo vsesplošno krizo na lokalni in globalni, ki zadeva različna področja družbenega in cerkvenega prostora. Ustavijo se ob spoštovanju človekovega dostojanstva in navajajo okoliščine, kjer le-to ni (dovolj) upoštevano. Spodbujajo k spoštovanju vsakega človeka ne glede na posameznikove specifične okoliščine. Pismo sklenejo z mislijo iz evangelija, v katerem Jezus očisti gobavca (prim. Mr 1,40–45) ter izrazijo obžalovanje za to, »kar se je zgodilo v gospodarstvu mariborske nadškofije in se zato znova iskreno opravičujejo«.

Škofje v drugem delu pisma za izhodišče vzamejo evangelijsko pripoved, v kateri so nosači hromega skozi streho spustili pred Jezusa, da bi ga ozdravil (prim. Mr 2,1–12). Opozorijo na aktualne družbene razmere, v katerih si kristjani ne smejo prizadevati samo za izboljšanje materialne blaginje, pač pa tudi za vzgojo in življenje po izoblikovani lestvici vrednot. Začnejo z zahtevami po socialni pravičnosti na področju gospodarstva in dela, nadaljujejo pa s pomenom vzgoje, izobraževanja ter družinskega življenja. Katoličane vabijo, naj se udeležijo referenduma o Družinskem zakoniku in glasujejo proti temu, da bi bile druge oblike skupnega življenja enakovredne z vlogo prave družine. Spomnijo se tudi na tiste, »ki so pri življenjski odločitvi za zakonsko in družinsko življenje doživeli razočaranje ali celo tragedijo«.