Predstavitev razdeljene pomoči Nadškofijske Karitas Maribor

19.9.2012 Maribor Karitas

Na novinarski konferenci, ki je v sredo, 19. septembra 2012, potekala v prostorih Nadškofijske Karitas Maribor (NŠKM) v Mariboru, so predstavili zbrana sredstva in druge oblike pomoči v okviru akcije Ne pozabimo najbolj ogroženim na območju jugovzhodne Evrope. Tokratna humanitarna pomoč socialno ogroženim v Aleksincu, Vršcu in Gudurici vsebuje 501 paket različne humanitarne pomoči: rabljena oblačila in obutev, zvezke in šolske potrebščine, torbe, odeje, osnovne higienske potrebščine in invalidske pripomočke. Skupno bodo odposlali 4,5 t humanitarne pomoči.

Javnosti so na novinarski konferenci predstavili poročili o akcijah Zvezek in Otroci nas potrebujejo. V okviru pomoči otrokom ob vstopu v novo šolsko leto potekajo aktivnosti v okviru Karitas od sredine letošnjega maja. Takrat so slovenske šolarje zaprosili za sodelovanje v akciji, poimenovani Zvezek. Otroke so prosili, naj vrstnikom, ki živijo v socialni stiski, podarijo velik črtast zvezek in vanj vložijo kartico solidarnosti, na katero napišejo posvetilo. V akciji je sodelovalo 8 vrtcev in 37 šol z območja NŠKM, ki so zbrali 2.718 zvezkov. V akciji Otroci nas potrebujejo so med 1.315 šolarjev preko mreže župnijskih Karitas razdelili 15.097 zvezkov in ostalih šolskih potrebščin. 213 otrokom so pomagali pri nakupu delovnih zvezkov, skupna razdeljena pomoč pa je znašala 25.000 €.

Načrt NŠKM dela za oktober in november 2012:

  • skrb za izvajanje humanitarnega in socialnega programa pomoči;
  • ozimnica;
  • delitev hrane iz intervencijskih zalog EU (II. dobava);
  • obletnica delovanja Ambulante za osebe brez obveznega zdravstvenega zavarovanja;
  • manjša sveča, za revnejše sreča – akcija solidarnosti ob prazniku vseh svetih;
  • teden Karitas.

Dodatne informacije dobite na sedežu Nadškofijske Karitas Maribor pri generalnem tajniku Božidarju Bračunu na Strossmayerjevi ulici 15 v Mariboru, tel. 0590/80–350, e-pošta: [email protected] ali na spletni strani www.karitasmb.si.